Efterkontroll

Under året kommer vi att låta ett antal experter svara på era frågor. I kolumnen till höger ser du vilka expertområden som kommer vara aktuella.

Varje månad hoppas vi hitta en expert inom ett visst område som kan besvara dina frågor. Håll frågorna korta och försök göra dem allmänna.

Första månaden, november 2017 hade vi ämnet Ärftlighet med fokus på ärftlighet gynekologisk cancer. Expert då var Miriam Mints.

December månads expertområde var Kirurgi. Antingen sådan som genomförs i preventivt syfte eller kirurgi när man är drabbad av gynekologisk cancer. Expert då var Henrik Falconer.

Januari månads expertämne var Lymfödem. Lymfödem som uppstått i samband med gynekologisk cancer. Expert då var Pia Bergholm, Leg sjukgymnast, medicinsk lymfterapeut.

Februari månads expertområde var Onkologi. Expert då var Hanna Dahlstrand

Nu i mars är temat Seneffekter och biverkningar. Expert denna månad blir  Maria Hellbom, Verksamhetschef på Centrum för Cancerrehabilitering  Stockholms läns sjukvårdsområde. Maria tar hjälp av hela sitt team på centrum för cancerrehabilitering för att besvara era frågor.

Du skriver frågan, vi skickar den vidare till experten och publicerar svaret så snart vi fått det

Du hittar frågor och svar från tidigare experter (ärftlighet,kirurgi, lymfödem, onkologi) genom att söka på expertområde nedan och klicka på det önskade expertområdet)

125 visningarOnkologi
0
Kristina (anonym)

Jag opererades för livmodercancer 2014. Sedan cellgifter och strålning.Har förra året 2017 drabbats av lymfödem i vänster ben pga utrymning av lymfkörtlar i ljumskarna i samband med operationen. Har gått på kontroller sedan dess där man tagit blodprover och gjort gynundersökning. Nu har jag flyttats från Radiumhemmet till Odenplan (mitt val). Där säger de att de inte tar blodprover. Gör bara en undersökning. Detta oroar mig mycket. Vad skall ingå i en kontroll är min fråga? Jag tycker förstås att blodprov är jätteviktigt där man ser markörer.

Hälsningar från orolig. Kristina

0

Hej Kristina! Du beskriver en tyvärr relativt vanlig biverkan av lymfödem och hoppas du får hjälp av detta. Angående blodprovers roll vid kontroller av livmodercancer så spelar de ingen viktig roll. Det finns inga tumörmarkörer för livmodercancer som går att kan följa. Det är vanligt att man som i ditt fall tar blodprover (som ofta inkluderar röda och vita blodkroppar och njurvärdet) det 1a året eller åren för se hur blodvärdena återhämtar sig de 1a året/åren efter behandling men om de är bra så släpper man blodprovskontrollerna.

Hälsningar

Hanna

Månadens expert

 

Månadens expertområde: Seneffekter och biverkningar
Månadens expert: Centrum för cancerrehabilitering genom Maria Hellbom

Translate »