HPV hur smittar det

game-asset.net

Under året kommer vi att låta ett antal experter svara på era frågor. I kolumnen till höger ser du vilka expertområden som kommer vara aktuella.

Varje månad hoppas vi hitta en expert inom ett visst område som kan besvara dina frågor. Håll frågorna korta och försök göra dem allmänna.

Första månaden, november 2017 hade vi ämnet Ärftlighet med fokus på ärftlighet gynekologisk cancer. Expert då var Miriam Mints.

December månads expertområde var Kirurgi. Antingen sådan som genomförs i preventivt syfte eller kirurgi när man är drabbad av gynekologisk cancer. Expert då var Henrik Falconer.

Januari månads expertämne blir Lymfödem. Lymfödem som uppstått i samband med gynekologisk cancer

Expert denna månad blir: Pia Bergholm, Leg sjukgymnast, medicinsk lymfterapeut.

Du skriver frågan, vi skickar den vidare till experten och publicerar svaret så snart vi fått det

Du hittar frågor och svar från tidigare experter (ärftlighet,kirurgi) genom att söka på expertområde nedan och klicka på det önskade expertområdet)

190 visningarHPV/Cervixcancerprevention
0
Emma (anonym) Emma deleted answer

Jag undrar om jag tex får salivstänk på läppen ( och in i munnen ) av en vän som bär på HPV virus, kan jag bli smittad av HPV då?

Jag stod och pratade med henne och det stänkte på min mun.

Jag träffade min nuvarande man när vi var tonåringar ( idag är vi 38 år )

och varken han eller jag hade haft någon form av sexuell kontakt med någon annan  innan och vi har heller inte varit otrogna under åren.

Jag har gjort cellprover alla gånger jag kallats och de har varit utan anmärkning, senast i juni.

Förstått att risken för att jag skulle bära på HPV är väldigt liten då vi bara varit med varandra.

Men jag funderar ofta på hur det fungerar tex att äta på något som någon annan med HPV virus i kroppen om det kan smitta mig?

Detta har också gjort mig rädd att gå på offentliga toaletter, ta i dörrhandtag, kranar etc.

Jag tvättar mina händer i tid o otid.

0

Din fråga kan inte besvaras av månadens expert som är kirurg. Jag flyttar frågan till kategori HPV /Cervixcancerprevention. Frågan kommer att besvaras senare under 2018. /Barbro Sjölander

Månadens expert

Månadens expertområde: Lymfödem, frågor om lymfsystemet och om hur man kan behandla sitt lymfödem som man fått i samband med gynekologisk cancer
Månadens expert: Pia Bergholm

Translate »