HPV-vaccin och cellprovskontroller om man redan har fått livmodershalscancer?

Under året kommer vi att låta ett antal experter svara på era frågor. I kolumnen till höger ser du vilka expertområden som kommer vara aktuella.

Varje månad hoppas vi hitta en expert inom ett visst område som kan besvara dina frågor. Håll frågorna korta och försök göra dem allmänna.

Första månaden, november 2017 hade vi ämnet Ärftlighet med fokus på ärftlighet gynekologisk cancer. Expert då var Miriam Mints.

December månads expertområde var Kirurgi. Antingen sådan som genomförs i preventivt syfte eller kirurgi när man är drabbad av gynekologisk cancer. Expert då var Henrik Falconer.

Januari månads expertämne var Lymfödem. Lymfödem som uppstått i samband med gynekologisk cancer. Expert då var Pia Bergholm, Leg sjukgymnast, medicinsk lymfterapeut.

Februari månads expertområde var Onkologi. Expert då var Hanna Dahlstrand

Nu i mars är temat Seneffekter och biverkningar. Expert denna månad blir  Maria Hellbom, Verksamhetschef på Centrum för Cancerrehabilitering  Stockholms läns sjukvårdsområde. Maria tar hjälp av hela sitt team på centrum för cancerrehabilitering för att besvara era frågor.

Du skriver frågan, vi skickar den vidare till experten och publicerar svaret så snart vi fått det

Du hittar frågor och svar från tidigare experter (ärftlighet,kirurgi, lymfödem, onkologi) genom att söka på expertområde nedan och klicka på det önskade expertområdet)

64 visningarSeneffekter
0
Jenny Ernstson (anonym) Jenny Ernstson deleted answer

Hej! Vi har diskuterat detta i facebook gruppen Nätverket mot gynekologisk cancer och jag blev hänvisad hit av Barbro Sjölander. Med anledningen av intervjun hos Malou i förra veckan om att Livmoderhalscancern ökar i Sverige har jag två frågor som jag tror många av oss som redan är sjuka vill ha svar på. För det första – om man redan har fått livmoderhalscancer, som många i den här gruppen, ska vi också vaccinera oss mot HPV? Läkaren säger ju i Malouintervjun att en vaccinering kan bota mot framtida HPV- infektioner. För det andra – ska vi gå på de ”vanliga” cellprovskontrollerna? Alltså de som alla vanliga icke sjuka människor blir kallade till var tredje år. Jag blev kallad och gick för en tid sedan. Kan jag ha blivit kallad av misstag? Intervjun;http://www.tv4.se/efter-tio/klipp/livmoderhalscancer-%C3%B6kar-i-sverige-3958997

0

Hej

I april kommer vi att ha en expert som svara på frågor om HPV. Din fråga får svar då

Hälsningar

Barbro

Månadens expert

 

Månadens expertområde: Seneffekter och biverkningar
Månadens expert: Centrum för cancerrehabilitering genom Maria Hellbom

Translate »