Kan min son ärva BRCA

game-asset.net

Under året kommer vi att låta ett antal experter svara på era frågor. I kolumnen till höger ser du vilka expertområden som kommer vara aktuella.

Varje månad hoppas vi hitta en expert inom ett visst område som kan besvara dina frågor. Håll frågorna korta och försök göra dem allmänna.

Första månaden, november 2017 hade vi ämnet Ärftlighet med fokus på ärftlighet gynekologisk cancer. Expert då var Miriam Mints.

December månads expertområde var Kirurgi. Antingen sådan som genomförs i preventivt syfte eller kirurgi när man är drabbad av gynekologisk cancer. Expert då var Henrik Falconer.

Januari månads expertämne blir Lymfödem. Lymfödem som uppstått i samband med gynekologisk cancer

Expert denna månad blir: Pia Bergholm, Leg sjukgymnast, medicinsk lymfterapeut.

Du skriver frågan, vi skickar den vidare till experten och publicerar svaret så snart vi fått det

Du hittar frågor och svar från tidigare experter (ärftlighet,kirurgi) genom att söka på expertområde nedan och klicka på det önskade expertområdet)

202 visningarÄrftlighet
0

Jag har två barn en dotter och en son. Jag har själv äggstockscancer och har en BRCA mutation. Jag vet att min dotter kan föra denna defekt vidare men hur kan min son drabbas?

0

Både män och kvinnor kan ärva mutationen. 1 av 5 kvinnor och de flesta män med ett förändrat anlag  utvecklar inte bröst- eller äggstocks- cancer,  dock har män med BRCA mutation  har något ökad risk  för prostata- och bröstcancer. Det finns två olika mutationer BRCA 1 och 2 och beroende på vilken det är ser svaret lite olika ut

Hälsningar

Miriam Mints

Månadens expert

Månadens expertområde: Lymfödem, frågor om lymfsystemet och om hur man kan behandla sitt lymfödem som man fått i samband med gynekologisk cancer
Månadens expert: Pia Bergholm

Translate »