Låggradig serös äggstockscancer

Under året kommer vi att låta ett antal experter svara på era frågor. I kolumnen till höger ser du vilka expertområden som kommer vara aktuella.

Varje månad hoppas vi hitta en expert inom ett visst område som kan besvara dina frågor. Håll frågorna korta och försök göra dem allmänna.

Första månaden, november 2017 hade vi ämnet Ärftlighet med fokus på ärftlighet gynekologisk cancer. Expert då var Miriam Mints.

December månads expertområde var Kirurgi. Antingen sådan som genomförs i preventivt syfte eller kirurgi när man är drabbad av gynekologisk cancer. Expert då var Henrik Falconer.

Januari månads expertämne var Lymfödem. Lymfödem som uppstått i samband med gynekologisk cancer. Expert då var Pia Bergholm, Leg sjukgymnast, medicinsk lymfterapeut.

Februari månads expertområde var Onkologi. Expert då var Hanna Dahlstrand

Nu i mars är temat Seneffekter och biverkningar. Expert denna månad blir  Maria Hellbom, Verksamhetschef på Centrum för Cancerrehabilitering  Stockholms läns sjukvårdsområde. Maria tar hjälp av hela sitt team på centrum för cancerrehabilitering för att besvara era frågor.

Du skriver frågan, vi skickar den vidare till experten och publicerar svaret så snart vi fått det

Du hittar frågor och svar från tidigare experter (ärftlighet,kirurgi, lymfödem, onkologi) genom att söka på expertområde nedan och klicka på det önskade expertområdet)

95 visningarOnkologi
0

Hej Hanna! Min väninnas dotter har fått diagnos låggradig serös äggstockscancer. Hon är opererad två gånger fick cytostatika efter första operationen men cancern kom tillbaka och är spridd i buken. Hon väntar nu på ny omgång cellgift men som jag förstått det så är denna typ av äggstockscancer inte lika känslig för cellgift som andra typer. Min fråga är om du vet om ngn annan behandling på någon plats i världen som skulle kunna göra skillnad. Har läst om att antiöstrogen behandling verkar har effekt men varför använder man sig inte av det i Sverige? Hoppas att det kan finnas ngt alternativ till cellgifter. MVH Lotta

0

Hej Lotta! Du verkar på många punkter påläst. Låggradig serös äggstockscancer skiljer sig åt precis som du nämner mot den vanligast typen av äggstockscancer, den höggradiga serösa. Liksom hos din väninnas dotter så är 1a hands valet kirurgi. Du har rätt att statistiskt sett är den inte lika känslig för cellgifter som den ”vanliga” typen. Men när operation inte är ett val (pga. spridningen oftast) så prövar man oftast ändå 1rst cellgifter ibland svarar cancern på cellgifter. Därför vill man pröva det först då vi inte i dag kan skilja den cellgiftskänsliga från den resistenta cancern. Om den låggradiga serösa cancern inte svarar på cellgifter eller om cellgifter inte passar av andra skäl (ex ålder eller andra sjukdomar) så är hormonbehandling ett gott alternativ, där så kallade aromatashämmare eller anitöstrogen behandling i form av tamoxifen är vanligast. Så kortfattat använder man i Sverige antiöstrogen och aromatashämmare vid låggradig serös cancer men oftast inte i 1a hand.
Vänliga hälsningar

Hanna

Månadens expert

 

Månadens expertområde: Seneffekter och biverkningar
Månadens expert: Centrum för cancerrehabilitering genom Maria Hellbom

Translate »