Lätta cellförändringar över 1 år

Under året kommer vi att låta ett antal experter svara på era frågor. I kolumnen till höger ser du vilka expertområden som kommer vara aktuella.

Varje månad hoppas vi hitta en expert inom ett visst område som kan besvara dina frågor. Håll frågorna korta och försök göra dem allmänna.

Första månaden, november 2017 hade vi ämnet Ärftlighet med fokus på ärftlighet gynekologisk cancer. Expert då var Miriam Mints.

December månads expertområde var Kirurgi. Antingen sådan som genomförs i preventivt syfte eller kirurgi när man är drabbad av gynekologisk cancer. Expert då var Henrik Falconer.

Januari månads expertämne var Lymfödem. Lymfödem som uppstått i samband med gynekologisk cancer. Expert då var Pia Bergholm, Leg sjukgymnast, medicinsk lymfterapeut.

Februari månads expertområde var Onkologi. Expert då var Hanna Dahlstrand

Nu i mars är temat Seneffekter och biverkningar. Expert denna månad blir  Maria Hellbom, Verksamhetschef på Centrum för Cancerrehabilitering  Stockholms läns sjukvårdsområde. Maria tar hjälp av hela sitt team på centrum för cancerrehabilitering för att besvara era frågor.

Du skriver frågan, vi skickar den vidare till experten och publicerar svaret så snart vi fått det

Du hittar frågor och svar från tidigare experter (ärftlighet,kirurgi, lymfödem, onkologi) genom att söka på expertområde nedan och klicka på det önskade expertområdet)

75 visningarHPV/Cervixcancerprevention
0

Hej!

Jag fick ta ett cellprov redan när jag var 21 år gammal eftersom jag går på immunosuppressiv behandling och blöder vid samlag. Provet visade på lätta cellförändringar och 5 olika typer av cancerframkallande HPV. Då bestämde vi att vi skulle ta ett nytt prov ett år senare.

Det har nu gått ett år och ett par månader och jag har fått svar från det andra cellprovet. Jag har fortfarande lätta cellförändringar och jag har fått en ny typ av HPV, men läkaren bestämde att vi ska avvakta ytterligare ett år. Jag går fortfarande på en behandling som ökar risken för just livmodercancer. Borde man inte ta bort de cellförändringar som finns eftersom de fortfarande är kvar efter över ett år och troligt kommer utvecklas? Dessutom är jag ännu rätt ung (22 år).

0

Under april svarar vi på denna typ av frågor. Denna månad är det en onkolog som svarar. Flyttar din fråga till april

Hälsningar

Barbro

Månadens expert

 

Månadens expertområde: Seneffekter och biverkningar
Månadens expert: Centrum för cancerrehabilitering genom Maria Hellbom

Translate »