Livmoder/äggstockscancer

game-asset.net

Under året kommer vi att låta ett antal experter svara på era frågor. I kolumnen till höger ser du vilka expertområden som kommer vara aktuella.

Varje månad hoppas vi hitta en expert inom ett visst område som kan besvara dina frågor. Håll frågorna korta och försök göra dem allmänna.

Första månaden, november 2017 hade vi ämnet Ärftlighet med fokus på ärftlighet gynekologisk cancer. Expert då var Miriam Mints.

December månads expertområde var Kirurgi. Antingen sådan som genomförs i preventivt syfte eller kirurgi när man är drabbad av gynekologisk cancer. Expert då var Henrik Falconer.

Januari månads expertämne blir Lymfödem. Lymfödem som uppstått i samband med gynekologisk cancer

Expert denna månad blir: Pia Bergholm, Leg sjukgymnast, medicinsk lymfterapeut.

Du skriver frågan, vi skickar den vidare till experten och publicerar svaret så snart vi fått det

Du hittar frågor och svar från tidigare experter (ärftlighet,kirurgi) genom att söka på expertområde nedan och klicka på det önskade expertområdet)

157 visningarFrågor utanför Fråga expertens område
0

Hej!

39 år.

Jag är en person med mycket ångest och en extremt stark rädsla för cancer.

Jag har nyligen börjat på KBT.

Jag har undersökt mig hos gynekolog vid flera tillfällen där de tittat på utsidan, insidan, vaginalt ultraljud.

Senast i februari i år ( drygt 9 månader sedan ). Utan anmärkning.

Jag har sedan TONÅREN haft något som ingen kunnat berätta för mig vad det är, jo en barnmorska sa att det verkar vara något antingen hormomstyrt eller något med min IBS-mage.

Jag har sökt flertalet gånger under alla dessa år på vårdcentral och gynekolog.

Det är så här att jag ibland vid ägglossning, eller innan mens , eller efter mens får ”ömhet” nere i sidorna ( äggstockshöjd/slutet på tarmen höjd ), oftast bara i ena sidan men ibland i båda, oftast i vänster sida. Ibalnd går denna ömhet ner i ändtarmen.

Det känns tex om jag är gasig och behöver få ut luften, ömmar till, när jag tömmer uriblåsan, när jag rör mig, särskilt när jag precis sätter ner rumpan i stolen, när jag cyklar på gupp, ja då ömmar det, även om jag trycker på ”benen” som sitter i rumpan.

 

Min mamma hade likadant fram till klimakteriet var över hos henne.

Jag har som sagt haft det sedan början på tonåren. Sökt flera gånger men ingen vet vad det är, de gissar dock på tarmproblem eller hormonellt i cykeln.

Vissa gånger håller det på 2 dygn, andra gånger 2 veckor.

2008 hade jag en Ofarlig cysta på min ena äggstock som jag op bort för de trodde att det var den som ev gjorde ömheten på mig, men det var inte den. Har varit på undersökningar när det  ömma kommit men inte haft något alls på äggstock då.

Eftersom jag haft det i sedan 13 års ålder och nu är 39 så antar jag att det inte är något farligt.

Jag åt Ppiller trionetta 21 mellan 16-23 årsålder, hade hormonspiral 1 år 2008-2009 ( bara klydd) och Cerazette 1 år 2011-2012 (mådde jättedåligt av dom ) min man stereliserade sig därför och jag har inte haft preventivmedel på 6 år.

Jag har eksem på kroppen ( atopiskt ) och även i perioder i underlivet.

Mycket bsvär med klåda, sveda i underlivet och varit på vulvamott någon gång, ibland har det varit eksem och tydligen väldigt känsligt underliv. Använder Locobase Repair eller babyolja i underlivet, ibland Lactal balans efter mens/samlag, men även Lactal Balans gel verkar jag vara känslig mot. Detta gör att samlag inte sker så ofta, jag spänner mig av rädlsa att det ska göra ont, blir en ond cirkel.

 

Jag har ju också kommit upp i en ålder som jag förstått börjar ge lite hormonsvängar etc

 

3 barn födda 05, 07, 11 ( två sista med snitt )

Röker inte, dricker inte, normalviktig och alla cellprov och gynundersökn normala, bara haft en partner.

0

Hej

Vår Fråga experten vänder sig främst till de som har cancer och undrar över något eller de som vill veta mer om HPV och cervixcancerprevention. Jag har därför ingen expert som din fråga passar för. Den riktar sig mer till en vanlig gynekolog. Jag förstår av din fråga att du har kontakt med gynekologer och jag hoppas att de tillsammans med din KBT kan få dig att bli mindre orolig./Hälsningar Barbro Sjölander

Månadens expert

Månadens expertområde: Lymfödem, frågor om lymfsystemet och om hur man kan behandla sitt lymfödem som man fått i samband med gynekologisk cancer
Månadens expert: Pia Bergholm

Translate »