Lymfödem i båda benen samt bäcken

game-asset.net

Under året kommer vi att låta ett antal experter svara på era frågor. I kolumnen till höger ser du vilka expertområden som kommer vara aktuella.

Varje månad hoppas vi hitta en expert inom ett visst område som kan besvara dina frågor. Håll frågorna korta och försök göra dem allmänna.

Första månaden, november 2017 hade vi ämnet Ärftlighet med fokus på ärftlighet gynekologisk cancer. Expert då var Miriam Mints.

December månads expertområde var Kirurgi. Antingen sådan som genomförs i preventivt syfte eller kirurgi när man är drabbad av gynekologisk cancer. Expert då var Henrik Falconer.

Januari månads expertämne blir Lymfödem. Lymfödem som uppstått i samband med gynekologisk cancer

Expert denna månad blir: Pia Bergholm, Leg sjukgymnast, medicinsk lymfterapeut.

Du skriver frågan, vi skickar den vidare till experten och publicerar svaret så snart vi fått det

Du hittar frågor och svar från tidigare experter (ärftlighet,kirurgi) genom att söka på expertområde nedan och klicka på det önskade expertområdet)

121 visningarLymfödem
0

jag har lymfödem efter omfattande operationer i båda ljumskarna. Värst i båda benen samt bäcken.

Vad ska jag välja för typ av träning/motion?

0

Hej

Tack för din fråga. Det är lite knepigt att svara på den eftersom jag vet väldigt lite om din vana att träna och hur små eller stora dina problem är idag.

Generellt brukar lite lättare träning vara bra att börja med. Yoga och quigong , även pilates är bra alternativ. Träning på cykel är både pulshöjande och skonsamt för lederna. Bassängträning är en bra motionsform. Det förutsätter då att sår efter operation är läkta och att du är fri från urinvägsinfektion. Glöm inte bort att det skall vara roligt. Börja försiktigt och öka träningen vartefter. Det är viktigt att du har bra kompressionsplagg även när du tränar, det ökar möjligheten till att transportera bort lite vätska i området. I början kan du bli lite svullen eftersom du ökar cirkulationen, då är det bra om du kan minska lite på träningen och efter en tid öka igen.

Kom ihåg att bra kompression är en viktig del i din behandling.

Lycka till

Pia

Månadens expert

Månadens expertområde: Lymfödem, frågor om lymfsystemet och om hur man kan behandla sitt lymfödem som man fått i samband med gynekologisk cancer
Månadens expert: Pia Bergholm

Translate »