Nyopererad – lymfödem?

Under året kommer vi att låta ett antal experter svara på era frågor. I kolumnen till höger ser du vilka expertområden som kommer vara aktuella.

Varje månad hoppas vi hitta en expert inom ett visst område som kan besvara dina frågor. Håll frågorna korta och försök göra dem allmänna.

Första månaden, november 2017 hade vi ämnet Ärftlighet med fokus på ärftlighet gynekologisk cancer. Expert då var Miriam Mints.

December månads expertområde var Kirurgi. Antingen sådan som genomförs i preventivt syfte eller kirurgi när man är drabbad av gynekologisk cancer. Expert då var Henrik Falconer.

Januari månads expertämne var Lymfödem. Lymfödem som uppstått i samband med gynekologisk cancer. Expert då var Pia Bergholm, Leg sjukgymnast, medicinsk lymfterapeut.

Februari månads expertområde var Onkologi. Expert då var Hanna Dahlstrand

Nu i mars är temat Seneffekter och biverkningar. Expert denna månad blir  Maria Hellbom, Verksamhetschef på Centrum för Cancerrehabilitering  Stockholms läns sjukvårdsområde. Maria tar hjälp av hela sitt team på centrum för cancerrehabilitering för att besvara era frågor.

Du skriver frågan, vi skickar den vidare till experten och publicerar svaret så snart vi fått det

Du hittar frågor och svar från tidigare experter (ärftlighet,kirurgi, lymfödem, onkologi) genom att söka på expertområde nedan och klicka på det önskade expertområdet)

243 visningarLymfödem
0

För 6 dagar sedan opererade jag bort livmoder och några lymfkörtlar pga livmoderhalscancer. Ända sedan jag vaknade ur narkosen har jag haft domningskänsla i översta del av framsida lår, framförallt höger. Läkaren sa att det kan vara en nerv som orsakar. Jag har läst att lymfödem kan börja så, men är det för tidigt efter operationen för att få det? Jag är iaf livrädd för att få lymfödem så därför undrar jag om det är något jag kan göra för att förhindra det?

0

När det endast gått en vecka sedan operationen så kan det vara en mängd olika saker som påverkar.
Som din läkare sa ,så kan det vara en nerv som påverkats av själva operationen. Det är många nerver och
kärl som störs, skadas och påverkas då man gör ett kirurgiskt ingrepp. Sövningen kan också påverka känslan
i kroppen. Det är många olika delar som skall läka. Huden, kärlen, nerverna, muskulaturen och vävnaden skall
läka och återhämta sig. Ibland kan själva läkningen vara smärtsam och jag antar att du fått bra smärtmediciner av din doktor.
När det gäller lymfödem så är det svårt att fastställa så tidigt efter operationen, man är oftast svullen
och har ont. Sensationer som stickningar och domningar hör också hit.
Du kan söka hjälp hos lymfterapeut som kan ordinera ett lämpligt
medicinskt kompressionsmaterial. Det betyder ett par strumpbyxor eller lårstrumpor eller cykelbyxor som ger ett
stadigt tryck där du har svullnaden.Tanken är att trycka undan svullnaden och forsla bort eventuell vätska från området.
Stickningar och domningar kan absolut vara ett tecken på ett begynnande lymfödem, i ditt fall är det som sagt lite tidigt att avgöra.
Mår du bra och är orolig så tycker jag att du bokar en medicinsk lymfterapeut. Hon kan göra en bedömning,
ordinera strumpor och ge dig lite tips och råd inför framtiden.
Mvh Pia

Månadens expert

 

Månadens expertområde: Seneffekter och biverkningar
Månadens expert: Centrum för cancerrehabilitering genom Maria Hellbom

Translate »