strålskador

Under året kommer vi att låta ett antal experter svara på era frågor. I kolumnen till höger ser du vilka expertområden som kommer vara aktuella.

Varje månad hoppas vi hitta en expert inom ett visst område som kan besvara dina frågor. Håll frågorna korta och försök göra dem allmänna.

Första månaden, november 2017 hade vi ämnet Ärftlighet med fokus på ärftlighet gynekologisk cancer. Expert då var Miriam Mints.

December månads expertområde var Kirurgi. Antingen sådan som genomförs i preventivt syfte eller kirurgi när man är drabbad av gynekologisk cancer. Expert då var Henrik Falconer.

Januari månads expertämne var Lymfödem. Lymfödem som uppstått i samband med gynekologisk cancer. Expert då var Pia Bergholm, Leg sjukgymnast, medicinsk lymfterapeut.

Februari månads expertområde var Onkologi. Expert då var Hanna Dahlstrand

Nu i mars är temat Seneffekter och biverkningar. Expert denna månad blir  Maria Hellbom, Verksamhetschef på Centrum för Cancerrehabilitering  Stockholms läns sjukvårdsområde. Maria tar hjälp av hela sitt team på centrum för cancerrehabilitering för att besvara era frågor.

Du skriver frågan, vi skickar den vidare till experten och publicerar svaret så snart vi fått det

Du hittar frågor och svar från tidigare experter (ärftlighet,kirurgi, lymfödem, onkologi) genom att söka på expertområde nedan och klicka på det önskade expertområdet)

191 visningarOnkologi
0

Jag har behandlats för livmodershalscancer med inre och yttre strålning och cytostatika (cisplatin) under 6veckor. Efter ungefär hälften av behandlingen började jag få värk i vaderna. Jag behandlades under 2015 och har sedan dess besvärats nästan dagligen med värk i vader men även väldigt ofta av en typisk ischiassmärta i båda benen med värk på baksida av lår och vader och ibland även svaghetskänsla i benen, ibland även trötthet i ländryggen, är också märkbart betydligt svagare i höfterna efter behandlingen som även det orsakar smärta och stelhet där kyla förvärrar.

Jag undrar hur ni tänker kring detta både orsaken till mina besvär och om ni har råd till hur jag kan förbättra detta och var i vården jag ska vända mig? Jag har dragit i de trådar jag kan utan resultat. Bla sjukgymnast, onkolog och gynekolog har jag rådfrågat.

0

Under februari kommer en onkolog att besvara frågor. Jag skickar henne frågan då så får vi se om hon kan svara på detta/ Hälsningar Barbro Sjölander

Månadens expert

 

Månadens expertområde: Seneffekter och biverkningar
Månadens expert: Centrum för cancerrehabilitering genom Maria Hellbom

Translate »