Strålskador

game-asset.net

Under året kommer vi att låta ett antal experter svara på era frågor. I kolumnen till höger ser du vilka expertområden som kommer vara aktuella.

Varje månad hoppas vi hitta en expert inom ett visst område som kan besvara dina frågor. Håll frågorna korta och försök göra dem allmänna.

Första månaden, november 2017 hade vi ämnet Ärftlighet med fokus på ärftlighet gynekologisk cancer. Expert då var Miriam Mints.

December månads expertområde var Kirurgi. Antingen sådan som genomförs i preventivt syfte eller kirurgi när man är drabbad av gynekologisk cancer. Expert då var Henrik Falconer.

Januari månads expertämne blir Lymfödem. Lymfödem som uppstått i samband med gynekologisk cancer

Expert denna månad blir: Pia Bergholm, Leg sjukgymnast, medicinsk lymfterapeut.

Du skriver frågan, vi skickar den vidare till experten och publicerar svaret så snart vi fått det

Du hittar frågor och svar från tidigare experter (ärftlighet,kirurgi) genom att söka på expertområde nedan och klicka på det önskade expertområdet)

131 visningarKirurgi
0

Varför får man strålskador efter avsludad behandling? Jag fick ca 6 månader efter avslutad behandling problem med tarmen som gör att den blöder till och ftån vilket leder till att jag måste ha blod. Dom går in o ”bränner” strålskarna i tarmen o har gjort det sex gånger o önnu är drt inte klart. Det räcker ju inte med dom strålskaforna utan 1 år o 3 månader efter avslutad behandling fick jag även en strålskada på vänstra urinledaren och fick lägga in en j-stent och fick även i samband med den senaste strålskadan ont i ryggen. Varför?? Kommer jag nånsin att bli sv mrd stenten  eller kommer jag att få leva med den resten av livet. Jag mådde bättre innan strålskadan i urinledarebn började.

0

Tyvärr medför alltid strålbehandling skador på organ som ligger mellan målet (dvs tumören eller den plats där tumören suttit). Med modern strålbehandlingsteknik är risken för skador avsevärt mindre men risken för skador påverkas också av storleken på strålfältet, patientens ålder och eventuella andra sjukdomstillstånd. Dom vanligaste skadorna är just tarm och urinvägar men även skelettet kan påverkas. Förhoppningsvis får du nu bra hjälp mot dina besvär./Henrik Falconer

Månadens expert

Månadens expertområde: Lymfödem, frågor om lymfsystemet och om hur man kan behandla sitt lymfödem som man fått i samband med gynekologisk cancer
Månadens expert: Pia Bergholm

Translate »