Svåra cellförändringar/cancer utan HPV

Under året kommer vi att låta ett antal experter svara på era frågor. I kolumnen till höger ser du vilka expertområden som kommer vara aktuella.

Varje månad hoppas vi hitta en expert inom ett visst område som kan besvara dina frågor. Håll frågorna korta och försök göra dem allmänna.

Första månaden, november 2017 hade vi ämnet Ärftlighet med fokus på ärftlighet gynekologisk cancer. Expert då var Miriam Mints.

December månads expertområde var Kirurgi. Antingen sådan som genomförs i preventivt syfte eller kirurgi när man är drabbad av gynekologisk cancer. Expert då var Henrik Falconer.

Januari månads expertämne var Lymfödem. Lymfödem som uppstått i samband med gynekologisk cancer. Expert då var Pia Bergholm, Leg sjukgymnast, medicinsk lymfterapeut.

Februari månads expertområde var Onkologi. Expert då var Hanna Dahlstrand

Nu i mars är temat Seneffekter och biverkningar. Expert denna månad blir  Maria Hellbom, Verksamhetschef på Centrum för Cancerrehabilitering  Stockholms läns sjukvårdsområde. Maria tar hjälp av hela sitt team på centrum för cancerrehabilitering för att besvara era frågor.

Du skriver frågan, vi skickar den vidare till experten och publicerar svaret så snart vi fått det

Du hittar frågor och svar från tidigare experter (ärftlighet,kirurgi, lymfödem, onkologi) genom att söka på expertområde nedan och klicka på det önskade expertområdet)

144 visningarHPV/Cervixcancerprevention
0
MKvinna (anonym) Lillaprod deleted answer

Hej!

Efter ett cellprov för ett par år sedan och efterföljande kolposkopi/biopsi konstaterades att jag hade svåra cellförändringar som också hade övergått till mikroinvasiv cancer. Jag har gjort 2 koniseringar och cellproven efteråt har visat att jag har en kraftig inflammation och det har också konstaterats (förbigående) att jag har en aktiv kronisk cervicit. Man har fått ta om cellproverna och då har det fortsatt tytt på att jag har cellförändringar och ska göra en ny kolposkopi/biopsi snart. Efter att jag har bett om det så har man även testat mig för HPV, vilket kom tillbaka som att det var negativt, dvs att ingen HPV kunde påvisas. (För övrigt inga andra könssjukdomar/sjukdomar och lever ett hälsosamt liv). Jag och min man har försökt få barn under flera år (jag är 33 år) och har även genomgått 2 IVF (oförklarligt varför det ej går). Min fråga är hur kommer det sig att jag kan ha dessa förändringar/cancer utan HPV?? Kan det vara så att jag har haft HPV som i sin tur har orsakat cerviciten/inflammationen men att HPV:t nu har läkt och därför kan man ej påvisa hpv nu? och bör man testa mig för detta på nytt? Kan allt det här hänga ihop med att vi inte lyckas få barn? och kan jag få livmoderhalscancer ändå? (osäker på vad det är för mikroinvasiv cancer jag har). Jag har så många frågor, men det är ingen som tittar på helheten eller gör en ordentlig utredning på varken det ena eller det andra. Alla fokuserar på sin ”lilla” del och jag försöker få ihop pusselbitarna till en helhet! Tacksam för lite svar och vägledning!!

0

Hej,

Detta är inte en fråga för månadens expert som är en onkolog. Flyttar din fråga till kategorin HPV/ cellförändringar och hoppas att ha en expert på det under april månad så förhoppningsvis får du svar då

Hälsningar

Barbro Sjölander

Månadens expert

 

Månadens expertområde: Seneffekter och biverkningar
Månadens expert: Centrum för cancerrehabilitering genom Maria Hellbom

Translate »