Vad betyder egentligen mitt provsvar?

game-asset.net
Fråga barnmorskanKategori: CellförändringVad betyder egentligen mitt provsvar?
Josefin Svensson asked 11 månader ago

Hej! för ca 3 år sedan testades jag för cellförändring och då visade mitt prov: Cytologi har visat CIN I och positiv HPV 16 samt positiv övrig högrisk-HPV.

Vad betyder egentligen detta? Nu var det snart ett år sedan jag testades sist så kommer snart bli kallad igen. På senaste provet stod det: Cytologi visar lätt atypi. PAD från px portio visar lindrig atypi, sannolikt reaktiv. Med hänsyn till patientens unga ålder nöjer vi oss med nytt cytologiprov om 1 år, även om det har gått två år sedan patienten lämnade första cytologiprovet som visade atypi.

Börjar även fundera nu när jag läser runt lite, är HPV någon som kan smittas vidare om jag har samlag med någon? och vad innebär i så fall det för personen jag är med?
Är så mycket fina ord osv men man förstår ju ingenting av det själv vilket gör att man blir orolig. 
Tacksam för svar! 

1 Answers
Anna Palmstierna Personal answered 9 månader ago

Hej
Svaren på dina cellprov visar på att endel av cellerna livmoderhalsens slemhinna, ser lite annorlunda ut, alltså att HPV trängt in i cellens kärna och påverkat just den cellen till en ökning av cellkärnan.
Dessa små förändringar läker oftast ut, vilket beror på ditt immunsystem, det går fortast om du inte röker, lev klokt, med klok mat, motionera, ta hand om dig.
Du kommer att kontrolleras för att se om du har läkt ut viruset och cellförändringen. Gå när du blir kallad.
I underlivet har du en mängd olika virus och bakterier, visst dessa förs vidare vid sexuella relationer. Det beror sedan på hur partnerns immunsystem hanterar de nya virus och bakterierna. runt 70-80% av personer som haft sexuella kontakter, har eller har haft någon typ av HPV, de flesta läker ut dem, många har dem kvar, men de ger inte upphov till förändringar.
Kondom ger ett visst skydd, men inte totalt.
Lycka till
Anna Px

Inläggsarkiv

Bli medlem enkelt och kostnadsfritt!

Som medlem visar du att du delar delar vår vision att ”Ingen kvinna ska dö i gynekologisk cancer”. Bli medlem idag och hjälp oss i kampen. Ju fler vi blir desto starkare blir vår röst. Som medlem får du vårt elektroniska Nyhetsbrev.

 Ta symtom på allvar!

Facebook

Translate »