Almedalen 2011

Nätverket i Almedalen

Sommaren började på riktigt för mig när jag var i Almedalen. Jag skulle vara moderator i ett seminarium ordnat av Nätverket mot Cancer. Det var packat i Visby och jag var lagom nervös inför uppdraget. Första gången i Almedalen för mig och jag gick runt som ett lyckligt barn. Alla var där, klyschan bekräftades.  Det var allt från tidigare statsministrar som vandrade runt fritt i Visby, samtal med Thomas Bodström vid bokborden, hamna på omslaget av Expressen, till packade dansgolv där Carl Bildt och jag hoppade högst av alla.

Behandla cancer som en akutjsukdom

På Hotell Strand var det fullsatt när vi drog igång vårt program ”Behandla cancer som en akutsjukdom!” som även tog upp behovet av rehabilitering och ämnet ”Vem ser patienten i sjukvården?” Nätverket mot Cancer hade lockade flera politiker, representanter från vården och en engagerad publik.  Och vi hade med oss vår fina konstutsällning som turnerat runt landet under året.

Huvudfrågan, Behandla cancer som en akutsjukdom, blev kanske inte löst, men vi satte i alla fall ljus på det igen. I Danmark är man färdig för behandling en vecka efter att man fått sitt cancerbesked. Varför ser det inte ut så i Sverige? Vi fortsätter ställa frågan till alla inblandade och vi hoppas på en omedelbar förändring.

Läs allt om seminariet och se alla pressklipp på:

http://www.natverketmotcancer.se/almedalen

http://www.natverketmotcancer.se/pressrum

 

Ojämlik cancervård

Katarina Johansson deltog i ett seminarium om ojämlik cancervård. De talades om kopplingen mellan cancerdödlighet och vilken socioekonomisk grupp man tillhör, vilken är alldeles för stor för ett välfärdssamhälle!

Roger Henriksson, verksamhetschef på Radiumhemmet i Stockholm tog upp det faktum att många sjukhus utför behandling med för litet patientunderlag, vilket går ut över patienterna. Överlevnaden blir högre om man centraliserar kirurgi för vissa, mindre vanliga, cancerformer. Vilket vi skriver under på och kämpar för! Hans glädjande slutord var att öppna jämförelser och patientinflytande kommer sätta ”eld i baken” på sjukvården och driva på förändring. Vi kommer elda på det lovar vi.

Läs mer:

http://blogg.cancerfonden.se/blog/2011/07/06/ojamlik-cancervard-i-fokus/