Vanliga frågor om vaccinering mot HPV

Om vaccination mot HPV

Hur bra skydd får den som vaccinerar mig?
Livmoderhalscancer orsakas till 70 procent av HPV16 och 18. Skydd mot dessa båda virustyper ingår i vaccinerna. Det betyder att vaccination skyddar till 100 procent mot all livmoderhalscancer som orsakas av HPV 16 och 18. Men livmoderhalscancer kan även orsakas av andra virustyper som vaccination inte skyddar mot.

Skyddar vaccinet mot andra former av cancer?
Hittills har studier visat att vaccination kan skydda mot vulvacancer och vaginalcancer samt cellförändringar. Men det har talats om att cancer i tonsillerna och svalget skulle kunna ha att göra med HVP-virus precis som penis- och analcancer. Vaccinet har dock inte testats på det sättet.

När bör flickor vaccineras?
I Sverige har Socialstyrelsen lagt ett förslag om att låta vaccinera alla flickor gratis i årskurs 5 och 6 i skolan. För flickor 13 – 17 år omfattas vaccinet av högkostnadsskyddet och kostar max 1 800 kronor. Vaccination förväntas göra störst nytta när det ges innan en person blivit smittad med någon av de typer av HPV som vaccinet skyddar mot.

Hur går vaccinationen till?
Vaccinationen består av tre doser som tas inom sex månader. Antingen kan du gå till vårdcentralen och få vaccinet utskrivet på recept av läkaren och sen kan distriktssköterskan ge sprutorna, eller vända dig till en vaccinationscentral. Det krävs ingen gynekologisk eller annan undersökning

Botar vaccinet livmoderhalscancer?
Nej, vaccin mot HPV är ett förebyggande läkemedel.

Hur länge varar vaccinet?
Det vet man inte i dag eftersom vaccinet inte har funnits så länge, men de studier som hittills presenterats visar på ett fortsatt fullgott skydd drygt fem år efter vaccination. Studier pågår för att undersöka hur länge effekten kvarstår hos flickor som vaccinerats och om en påfyllnadsdos krävs så småningom.

Har vaccinet några biverkningar?
En del kan få lite ont vid själva sticket, som tas i överarmen, och feber. Men den granskning som bland annat det svenska läkemedelsverket gör, har hittills inte visat på något samband mellan vaccination och en allvarlig biverkan.

Kan pojkar vaccinera sig?
Ja, med Gardasil som är godkänt även för pojkar i åldrarna 9-15 år för att förebygga smitta av de fyra HPV-typerna (6, 11, 16 och 18). Dels kan pojkar få kondylom, men studier pågår också för att undersöka sambandet mellan HPV-typerna och cancerform som kan drabba pojkar.

På: www.meromhpv.se hittar du fler frågor och svar om HPV, cellförändringar och livmoderhalscancer.

Källor: Cancerfonden, Läkemedelsverket, Socialstyrelsen m.fl.