NYHETSBREV NR 1 2013

NYHETSBREV NR 1 2013

Vårt nätverk av eldsjälar, patienter, anhöriga, vårdpersonal och läkare, startades för att informera allmänheten om HPV. Om hur några virus av HPV kan leda till livmoderhalscancer och att det överförs sexuellt. Detta var i början av debatten kring vaccinet, något som vi tyckte var självklart att alla unga flickor borde få. I dagarna fick vi besked om ännu en eldsjäl, som somnat in efter en lång tids sjukdom, äggstockscancer. Hon sökte hjälp för den uppblåsta mage som hade fått, hon var en tillfrisknad livmoderhalscancer patient och var extra noga med att ha koll sin hälsa och symptom. Men det hjälpte inte, den här gången.

Du kanske undrar ibland varför vi finns, vad vi gör och varför vi inte ger oss.  Vilka vi är som envisas med att ställa frågor, blanda oss i vården, tjatar om symptom och patientens rätt till tid för liv. Vi är en samling kvinnor som alla drabbats på något sätt av cancer, gynekologisk, bröst, livmoderhals- och näscancer. Patienter och anhöriga. Och vi har valt att inte ge oss förrän ingen kvinna dör i gynekologisk cancer. För att vi ska få höra färre historier där symptom inte tas på allvar och spridd äggstockscancer upptäcks för sent. Vi gör det på vår fritid, kvällar och helger. Vi gör det som volontärer och vi gör det för att det behövs.

Vår vision är att ingen kvinna ska dö i gynekologisk cancer, och vi kommer fortsätta blanda oss i. Vi hoppas att du fortsätter följa oss i vårt arbete. Och vill du veta mer, hör gärna av dig. Vill du göra mer, slå en pling. Alla behövs i kampen mot gynekologisk cancer. Sprid gärna vårt nyhetsbrev, du hjälper oss i vårt arbete.

Glöm inte anmäla dig till, och sprida till andra om Gyncancerdagen den 16 april på Södra Teatern i Stockholm. Temat i år ” Går det att skydda sig mot gynekologisk cancer?”

Thérèse Kärrman, ordförande Nätverket mot gynekologisk cancer

PREVENTION

HUR SKA VI UPPNÅ VÅR VISION OM ATT INGEN SKA DÖ I GYNEKOLOGISK CANCER?

Vi ställde frågan till Christer Borgfeldt, Joakim Dillner och Matts Olovsson.

Baserat på deras specialiteter och var de befann sig i geografin blev svaren lite olika.

Läs även faktaartikeln av Erik Wilander som handlar om varför HPV-test ersätter PAP-test (traditionell screening) i Uppsala läns landsting.

Wilander är professor och överläkare, på Cytologiska laboratoriet, Akademiska sjukhuset i Uppsala samt med i vårt Advisory Board. Läs mer…

VÅRD

VÄRLDSCANCERDAGEN 2013

Nätverket mot cancer anordnade seminarium på Berns under världscancerdagen den 4 februari. Sammanlagt deltog ca 200 personer och det var ett fullspäckat schema med paneldiskussioner och föreläsare. Läs mer…

SEX OCH CANCER

Det är många drabbade av cancer som har funderingar kring sex och cancer, vilket är en viktig fråga när det kommer till gynekologisk cancer. Else- Marie Rasmusson, onkologisjuksköterska i Skåne har skrivit ett inlägg som handlar om ämnet. ”Kärlek, lust och sex efter och under cancern”. Läs mer… 

DIN HISTORIA

Annika Nordström, nybliven kassör i Nätverket för gynekologisk cancer drabbades av livmoderhalscancer när hon var 38 år. Hon lyckades bli frisk, men hennes mamma drabbades av samma typ av cancer ett och ett halvt år senare. Hon hade inte samma tur. Läs mer…

OMVÄRLDSBEVAKNING

BORTTAPPAT CELLPROV VÄCKER REAKTIONER

Linda Pålsson i Hörby fick cancer i livmodern efter att sjukvården slarvat bort hennes cellprov. Läs mer…

KVINNOR MISSUPPFATTAR ÅLDERSGRÄNS – LÅTER BLI ATT VACCINERA SIG MOT HPV

Var tredje kvinna uppger att de tror att det är för sent att vaccinera sig mot HPV efter sexdebuten. Det stämmer inte, och missuppfattningen gör att många som skulle ha nytta av vaccinet inte vaccinerar sig. Läs mer…

GRATIS CELLPROV I SÖRMLAND

Det viktiga gynekologiska cellprovet är nu gratis. Trots att provtagningen är viktig för att upptäcka cellförändringar som kan utvecklas till cancer i ett tidigt stadium är det fortfarande få kvinnor som tar provet. För att få fler att ta cellprov har Landstinget Sörmland tagit bort avgiften på 100 kronor. Läs mer…

Fler artiklar finns under Läst i pressen och på webben februari

Leave your thought