NYHETSBREV 2 2013

För ett år sedan den 16 april stod vi och hoppade av glädje i kulisserna när vi såg hur över 100 personer strömmade till för att lyssna på föredrag om gynekologisk cancer. Vi är väl medvetna om att gynekologisk cancer inte är en kioskvältare, så döm om vår förvåning när det i år kom över 200!

Och vi vet att det inte var ett enkelt beslut för någon. I publiken satt kvinnor som var drabbade av gynekologisk cancer. Där satt anhöriga, vårdpersonal och andra engagerade personer som ville lära sig mer om gynekologisk cancer. Syftet med dagen var:

* Att berätta hur och om man skydda sig mot gynekologisk cancer.
* Att sprida kunskap om symtom av äggstockscancer, för att ge kvinnor en chans att söka hjälp i tid.
* Att diskutera vilka olika behandlingar som finns och varför.
* Att deltagarna skulle få träffa andra i samma situation som dem.

Vad som blev, var precis det. Viktiga samtal, spännande diskussioner, emotionella möten ägde rum där på Södra Teatern tisdagen den 16 april. Förra året satt en kvinna i publiken och lyssnade på information om äggstockscancer. Hon kände igen sig och gick till sin gynekolog. En tid senare opererades hon för äggstockscancer av samma doktor som stått på scen och pratat symptom. I år skickade hon oss en film från Santa Barbara där hon var med sina barnbarn.

Tack alla som kom, tack föreläsare som ställde upp, tack alla ni som stöttade oss. Vi ger oss inte, vi kommer fortsätta sprida kunskap om gynekologisk cancer, för vi vet att det räddar liv.

Vad som inte räddar liv, är skrämselpropaganda. Kalla Faktas reportage om informationen kring HPV-vaccineringen från Stockholms läns landsting upplevde vi och många med oss som hårt vinklat mot vaccinet. Ett program som kan föra med sig konsekvensen att fler föräldrar blir oroliga och avstår från att vaccinera sina döttrar, att fler tonårsflickor tvekar och riskerar att utveckla livmoderhalscancer på grund av HPV-virus som vaccinet skyddar emot. Därför går vi ut idag i en gemensam debattartikel för att klargöra vad som är riktiga och viktiga fakta; nämligen att vaccinet har visat sig ha mycket starkt skydd mot de två farligaste typerna av HPV och alla förstadier till cancer dessa virus orsakar. Läs mer… 

Thérèse Kärrman

Läs hela nyhetsbrevet här

Leave your thought