Cancerresan och "den ofrivillige resenären"

Bild den ofrivillige resenären

 

”Jag hade en bild av ett tåg som skenade och jag visste inte vart jag var på väg. Allt eftersom resan gick fyllde jag tåget med de människor som stod och kom mig att stå nära: familj, vänner, grannar, sjukvårdspersonal, arbetskamrater, dagispersonal…” – canceröverlevare

Cancerresan är en stiftelse vars mål är att vara en innovationsplattform. Du som cancerberörd till exempel cancersjuk, anhörig, arbetsgivare eller på annat sätt berörd av cancer kan dela med dig av dina idéer och förslag på projekt till dem. Cancerresan uppgift är att ta tillvara på det ni delar med er av och genomföra olika projekt.

Cancerresan har tagit fram boken ”den ofrivillige resenären” som alla gratis kan ladda ned på deras hemsida Klicka här Det här är en bok som riktar sig till alla cancerberörda. Ja själv tycker att boken fyller en viktig funktion, och jag har aldrig tidigare hittat något liknande därför vill jag gärna berätta om boken för er, så att ni också får möjlighet att upptäcka den!

Boken är inte lång, 50 numrerade sidor ändå lyckas den ta upp oerhört mycket och många gånger lyckas den sätta ord på dina känslor och tankar. Prövningar av alla dess olika slag lyfts fram och du som närstående glöms ofta bort av vården, men här får du några sidor tillägnade till dig. Du får tips om hur du som närstående ska orka vara närvarande och stöttande utan att tappa bort dig själv längs vägen.

Som läsare får du också praktiska tips och information om de olika professionerna i vården. På några korta rader beskriver de varje profession du kan möta i vården, behöver möta eller kanske någon gång kommer att möta. Vi alla vet inte vilka professioner som finns tillgängliga och vad de egentligen gör så jag uppskattar att de beskrivit detta för er i boken.

Men framförallt uppskattar jag alla verktyg denna bok erbjuder, det är enkla men oerhört givande verktyg. Ett verktyg är en checklista som du själv kan fundera över innan du till exempel har ett återbesök. Ett annat verktyg hjälper dig att planera där du får fundera över vad som viktigt just för dig, vad du har för prövningar och även vem tror kan hjälpa dig just nu. Slutligen är det ett verktyg som är en checklista där du kan skriva precis vad du vill, och vet du inte vad du vill skriva har de hjälpt dig med några frågor, till exempel vad är det du vill veta, vad som är viktigt att bibehålla.

Kom ihåg att oavsett om du är patient, närstående eller på annat sätt nära cancer, våga fråga. Dela med dig av dina funderingar, vi är många som behöver det och vi är många som gärna vill veta vad du bär med dig. Men det finns inte heller något krav att dela med sig, denna bok är först och främst för dig, för dina tankar, och vill du dela med dig är detta ett bra underlag att ta upp med sjukvården eller varför inte gå in på www.cancerresan.se och diskutera boken i deras forum!

/Alexandra Andersson

Leave your thought