Jag bär Teal

 

Anna Ingermarsdotter Wängdahl är en kvinna att lägga på minnet. De vackra armbanden i teal med antingen en Hope-berlock eller texten TEALSAMMANS pärlar Anna, hon pärlar som terapi och skänker all vinst till cancerforskning. En otrolig kvinna och energiknippe, som förutom sin egen cancer kämpar för framtidens cancervård och forskning.

Anna har ställt upp på en intervju där hon berättar om ”Jag bär teal”.

– Vad är ”Jag bär teal” för något?

Jag bär teal är en ideell förening som jag startade i juli förra året. Mitt mål med denna förening var/är att uppmärksamma gynekologisk cancer. Innan jag själv fick cancer trodde jag mer eller mindre att all cancer är ROSA. När jag själv blev drabbad, kände jag att jag fått en väldigt ovanlig cancer eftersom jag knappt hört talas om gynekologisk cancer. Denna cancer är för många intim att prata om, men för mig har det från första stund varit en självklarhet att prata öppet om min cancer. Jag har fått mycket beröm just för detta, vilket har gett mig positiv energi/kraft att orka kämpa.

– Hur kom idén till?

Idén kom när jag var som sämst, inlagd på Radiumhemmet. Kände mig arg/besviken på att till exempel bröstcancer uppmärksammas och inte all cancer. Jag bestämde mig för att uppmärksamma gyncancer och sätta TEAL på färgkartan. Ett mål som växte snabbt var att såklart samla in så mycket pengar till gyncancerforskningen som möjligt. Vågade då inte ens drömma om att jag ett år senare skulle ha samlat in 300 000 kronor.

Jag beställde hem en massa pärlor i olika teal-nyanser och designen bestämde jag. Jag har använt pärlandet som min terapi. Min mamma som då var nybliven pensionär har hjälpt mig otroligt mycket. Idag har hon pärlat lika mycket som mig. Har vid ett tillfälle anordnat en pärldag (det var innan Globeathon).

(För er läsare som inte tidigare hört talas om Globeathon är det global manifestation för att öka kunskapen om gynekologisk cancer. Den äger rum under septembermånad och 2014 anordnades den av läkare i samarbete med Nätverket mot gynekologisk cancer och Gynsam i Kungsträdgården i Stockholm och Anna var inbjuden och fick sälja sina armband.) – Vad går pengarna till och hur går man till väga om man vill köpa av dig?

All vinst, allt överskott går oavkortat till forskningen. Ett Hope-armband kostar 100 kronor, materialkostnad är 5 kronor, därav går 95 kronor per armband till forskningen.

Vill man beställa armband, mössa, änglar-berlock, halstub, dregglis, väska är det just nu beställningar via mail (jagbarteal@yahoo.se) och facebooksidan “Jag bär teal” som gäller.

– Vad vill du hälsa till läsarna?

Till alla läsare vill jag hälsa: Jag vill tacka alla gamla och nya Teal:are. Ert stöd och kärlek betyder otroligt mycket för mig personligt som själv drabbad och för cancerforskningen såklart.

TEALSAMMANS är vi starkare och VI ska besegra cancern.

Av: Alexandra Andersson

alexandra@gyncancer.se

8 kommentarer

 1. Ann-Kristin Dehlin

  Vilken jättestor insats du gör Anna! Jag känner igen anledningen till varför du började. (Nu vill jag absolut inte jämföra min blygsamma insats ) när jag blev sjuk förstagången 08 blev jag så stördpå allt fokus på bröstcancer då samlade jag in 800 namnunderskrifter för mer forskning på äggstockscancer ( jag var ju typ lite egoistisk) men jag fick träffa politikern Gunilla nånting och lämna över namnlistan även till cancer fonden. Du har gjort och gör något mycket större. Tack fina Anna! Och tack fina Alexandra!! Anki

  Reply
  1. Anna Palmstierna

   Vi kan alla “dra vårt strå till stacken”, du gör en otroligt fin insatts genom dina vackra armband.
   Lycka till
   MVH
   Anna Px

   Reply
 2. Lena Forselius

  Jag vill beställa ett armband.

  Min adress. Liljegatan 7b
  242 30 Hörby

  Reply
  1. Barbro Sjölander Författare

   Lena
   Om du läser i texten så ser du hur du kan beställa. Vi kan tyvärr inte ta emot beställningar
   Hälsningar
   Barbro

   Reply
 3. Lena

  Är TEAL en förkortning och vad står bokstäverna i så fall för?

  Reply
  1. Barbro Sjölander Författare

   Hej
   Teal är det engelska ordet för färgen blågrön så bokstäverna betyder inget speciellt
   Hälsningar
   Barbro

   Reply
 4. Lena

  Beställde armband via yahho,hoppas det funkar,har inte fått bekräftelse på beställningen.

  Reply
  1. Barbro Sjölander Författare

   Lena
   Du får fråga via samma mailadress. Det är inte vi som säljer armbanden utan du når Anna Ingemarsdotter Wängdahl genom yahoo adressen
   Hälsningar
   Barbro

   Reply