Är jag fortfarande vacker?

Cecilia Hedström Är jag fortfarande vacker? 9789187941078

Är jag fortfarande vacker är ett mästerverk, ett konstverk till er kvinnor där ute som har drabbats av cancer, denna bok är till er, det är era berättelser.

Cecilia Hedström författare, fotograf, bloggare, löpare och (ja kärt barn har många namn, i detta fall många titlar), har sammaställt detta verk, vilket är porträtt av kvinnor med någon form av cancer. Det är vackra porträtt, skalliga kvinnor, perukbeklädda kvinnor, kvinnor som bärhuvudbonad, ja det är porträtt över hur man kan se ut när man genomgår en cancerbehandling. Men boken handlar om så mycket mer än bara cancer. Kvinnorna delar med sig om sina upplever av att tappa håret, reaktionen vid cancer, vilket stöd omgivningen har gett, andras reaktioner, hur det är att ha cancer, största rädslan, vilka fördelar respektive nackdelar cancer har fört med sig.

Porträtten och kvinnornas berättelser varvas med inlägg av Cecilia Hedström, till exempel hur hon själv kände när hon skulle få cytostatika, hur stor plats löpningen har i hennes liv, hur mycket man kan önska att få uppleva intimitet, om hur det var att när hon valde peruk.

Det här med att förlora håret vid cancerbehandlingar, det är för många kvinnor känsligt, och det är inte ovanligt att man känner att man förlorar en del av sin identitet, men så finns det också de kvinnor som känner att det är oviktigt, att håret inte spelar någon roll, det enda som finns är att överleva. Och det tänker alla kvinnor, men ibland måste man få känna, man måste få sörja och även sörja det man själv anser är bagateller, för vi som står bredvid, vi ser det inte som bagateller, vi ser er som så starka.

Denna bok ligger alltid framme på mitt köksbord, och det är för att alla som besöker mig i mitt hem ska få bläddra i den, få se dessa vackra porträtt och slås av hur starka vi kvinnor egentligen är. För är det något denna bok lärde mig är det att kvinnor vi kan, vi är oerhört starka. Och den som är stark är också svag, den som är stark vacklar också, den som är stark tvivlar också, det är att vara stark. Att drabbas av cancer, ja då kan man inte vara svag.

Jag vill tacka Cecilia Hedström för att hon hade modet att sammanställa denna fantastiska bok, jag vill tacka alla som deltog i boken och delade med sig, för ni påverkar, ni stödjer andra som är i en liknande situation. Ni där ute som inte läst den än, vad väntar ni på?

Av: Alexandra Andersson

Mail: alexandra@gyncancer.se

Kommentera