Medicinsk Yoga mot cancer

 

Medicinsk Yoga eller MediYoga är en terapeutisk yogaform som utvecklades ur klassisk Kundalinyoga på 1990-talet av en svensk yogalärare. Mediyoga är en mjuk och dynamisk yogaform som passar alla åldrar, samt personer med specifika medicinska behov som tex trötthet, sömnproblem, koncentrationssvårigheter, oro och ångest. Eftersom cancerpatienter behöver någon gång under sin sjukdom hjälp mot just sådana besvär, ville Nätverket mot gynekologisk cancer ta reda på mer om MediYoga.

Yoga kommer ursprungligen från Indien, och är en holistisk disciplin som utvecklades för mer än 5000 år sedan. Den spreds över resten av världen under 1900-talet. Idag finns det fler än 400 miljoner dagliga utövare världen över och inte minst i Sverige. Den traditionella yogaträningen syftar till att öka ens medvetenhet, och att lära sig att lyssna inåt. Men yoga har också mätbara effekter, både fysiskt och mentalt.

Göran Boll som är internationellt certifierad yoga-, meditationslärare, och yogaterapeut, skapade MediYoga på 1990-talet, eftersom han kände att yogans fantastiska terapeutiska potentialer inte var fullt utvecklade med dåvarande yogaformer. Så genom kliniskt och terapeutiskt samarbete och baserad på resultaten av hundratals vetenskapliga studier på olika typer av yoga över hela världen, grundade och utvecklade han Mediyoga.

Den moderna medicinen behöver evidens, underlag på att det verkligen fungerar. MediYoga har testats vetenskapligt sedan 1998 i samverkan med svenska forskningsinstitutioner som Karolinska Institutet, Karolinska Universitetssjukhuset och Danderyds sjukhus. En viktig milstolpe var när Danderyds Sjukhus, beslutade 2010 att använda MediYoga i behandlingen och rehabiliteringen av hjärtpatienter.

I början utbildades yogalärare till MediYoga-terapeuter. Men sedan många år måste sökanden ha grundläggande medicinska kunskaper, eftersom utbildningarna riktar sig i första hand till vårdpersonal. MediYoga finns idag på ett växande antal sjukhus och vårdcentraler över hela Sverige och även utomlands.

-I samarbete med våra utbildade yogaterapeuter, medverkar vi i 3-4 studier om året. Intressant forskning som ger oss underlag i medicinska termer på varför det fungerar så bra med MediYoga, berättar Göran Boll.

Mediyoga och cancer

Det forskas även mycket på yogans effekter mot cancer. Nu finns det även MediYoga framtaget speciellt för personer med diagnosen cancer. Några enstaka utbildade instruktörer finns runtom i landet som arbetar med cancerdrabbade. Men Akademiska sjukhuset i Uppsala, är det enda sjukhus som erbjuder cancerpatienter Mediyoga. Projektet startades i början av 2014 i samband med att Akademiska Sjukhuset skulle utveckla ett nationellt vårdprogram för cancerrehabilitering. Alla patienter som är aktuella på sjukhuset, och som har eller har haft en cancerdiagnos är välkomna att delta i MediYoga.

Hjälper MediYoga mot trötthet, sömnlöshet, ångest, eller några andra symptom som cancerpatienter kan lida av?

-Det verkar så. Internationellt har man i ett flertal studier på yoga för personer med cancer sett att detta hör till de mätbara effekter som patienterna rapporterar när de utövar yoga. De får mindre ont, sover bättre, upplever mindre ångest, får färre biverkningar av sina mediciner och behandlingar osv. Våra egna MediYoga-instruktörer berättar om liknande feedback från de patienter som går på yogan här på Akademiska sjukhuset, berättar Fatane Salehi verksamhetschef på Psykosocialt behandlingsarbete och socialmedicin, Akademiska Sjukhuset.

Forskar ni på detta?

-Vi tittar på möjligheterna att få igång forskning framöver på detta viktiga område, som innebär så mycket lidande för så många patienter och som kräver så stora resurser av vården.

MediYoga-övningar

Övningarna utförs långsamt och kontrollerat, och anpassas efter utövarens förmåga, man kan tex utföra övningarna sittandes på en stol. Andningen spelar en central roll i alla traditionella yogaformer, och särskilt i Mediyoga. Hos de flesta av oss är andningen en omedveten funktion. Men genom att andas ”medvetet” med hjälp av olika tekniker kan vi förändra vårt välbefinnande. MediYogas fokus på andningen i kombination med lugna och meditativa övningar ger utövaren ett självläkningsverktyg. Regelbundna yogiska övningar påverkar kroppen och dess inre organ och har god effekt på blodtryck, stress, smärta, sömn, oro och ångest och mycket annat. MediYoga kan användas i förebyggande syfte eller som komplementerande terapeutisk- och rehabiliteringsmetod.

Idag erbjuder ca 120 sjukhus, vårdcentraler och andra landstingsanknutna vårdenheter i Sverige och Norge MediYoga till olika patientgrupper. I samverkan med Karolinska Institutet har första MediYogakonferensen anordnats i maj 2015 i Stockholm, där alla forskare som sedan 1998 undersökt MediYoga i olika sammanhang har presenterat sina forskningsresultat.

Nätverket mot gynekologisk cancer hoppas att fler vårdenheter och sjukhus börjar erbjuda Mediyoga till sina cancerpatienter.  För mer information se www.mediyoga.se

Av: Roshan Tofighi

roshan@gyncancer.se

4 Comments

 1. Christin Ekstrand Simryd

  MediYoga är ett fantastiskt redskap som jag använt genom hela min cancerresa dagligen från dagen efter operationen, genom cellgifter och strålning. Den har hjälpt mig att få balans både fysiskt och psykiskt. Jag kommer nu att hjälpa andra i samma situation i mitt nyöppnade ”Andrum” för människor som går på samma typer av behandlingar. Hälsningar Christin Ekstrand Simryd MediYoga instruktör och blivande Terapeut.

  Reply
 2. Karin Zollo

  Hej!

  Had glädjen att ha upptäckt Medi-Yoga! Den finns hos oss i Sorsele Lappland! Tack Monica Degerfalk vår Medi Yoga instruktör ?❤️Har nyss fått cancer revidiv i ovariecancer. Tror mig inte ” bli botad”?! Men denna yoga hjälper mig! Hade yoga igår sov i nästan 11 timmar! Mitt inre har blivit lugnare ! Nu blir fet snart sommaruppehåll men skavförsöka köra på eget bevåg men jag gillar att vara med Monica dom är så varm och underbar människa ochninga hennes grupp. Finns ingen prestation som det annars lätt kan bli en grupp. Älskar Medi Yoga älskar livet ❤️Yoga hälsningar en Yoga frälst. Karin Zollo

  Reply
  1. Barbro Sjölander

   Roligt att du hittat medicinsk yoga. Den verkar lindra problemen för många
   Hälsningar
   Barbro

   Reply
  2. Christin

   Hej Karin och Barbro
   Ja, MediYoga hjälper absolut till ett inre lugn! En balans i kropp och själ. Oavsett vad man går igenom och hur tumultartat det är runt om, och hur sjukdomar påverkar så kan man inombords ha ett lugn. Att ha uppnått en frid som hjälper! Att mitt i en sjukdom ändå känna att kroppen är mer avslappnad. Härligt att höra! Kramar från mig..

   Reply

Leave your thought