Borderlinetumörer i äggstocken

Borderlinetumörer är äggstockstumörer som inte är cancer men med cellförändringar som kan sprida sig i bukhålan och även till lymfkörtlar. Prognosen är mycket god även vid spridd sjukdom. Oftast upptäcks tumören när den inte spridit sig och växer som en- eller flerrummig cysta i äggstocken. Vid operation kan man bevara en av äggtockarna om den ser frisk ut för att kvinnan ska kunna få egna barn. Om borderlineförändringar finns på fler ställen i bukhålan till exempel omentet (tarmkexet) eller på båda äggstockarna rekommenderas att man tar bort äggstockarna, livmodern och omentet. Cellgiftsbehandling (cytostatika) har inte visat effekt på borderlineförändringar varför det inte rekommenderas.

Det kan vara svårt vid operation att avgöra om det är cancer eller borderlinetumör med spridning. Även ”fryssnitt”, det vill säga mikroskopi av tumören på fryst vävnad som utförs under operation, kan vara svårbedömt. Därför får man oftast vänta på definitivt mikroskopisvar ett par veckor.

Vid återfall av borderlinetumörer utförs förnyad operation. Det är mycket ovanligt med att borderlinetumörer övergår till att bli cancer. I en nyligen publicerad artikel finner man att fertila kvinnor i Sverige med borderlinetumörer har mycket god relativ 10 års-överlevnad på över 95 %1.

 

1. Kalapotharakos G, Hogberg T, Bergfeldt K, Borgfeldt C. Longterm survival in women with borderline ovarian tumors: a population-based survey of borderline ovarian tumors in Sweden 1960–2007. Acta Obstet Gynecol Scand 2016; 95: 473–479.

 

Christer Borgfeldt

Docent Överläkare

Kvinnokliniken

Skånes Universitetssjukhus, Lund

2 kommentarer

 1. Alina

  Hej,
  Vid denna sjukdom räcker inte att ta bort bara ena äggstockan och äggledaren?!

  Reply
  1. Barbro Sjölander

   Alina
   Vi har ingen möjlighet att svara på kommentarer till våra artiklar eftersom vi inte har den medicinska kunskapen. Just nu kan du ställa frågor om äggstockscancer till Fråga experten (fram till 15/9)https://gyncancer.se/fraga-experten/
   Hälsningar
   Barbro

   Reply