Äggstockscancer inte så dödligt som man trott visar ny amerikansk studie

 

ovarian-cancer

I en ny stor amerikansk studie visar man att 10-års överlevnaden för kvinnor diagnosticerade med äggstockscancer är högre än man tidigare trott. Detta kan ge hopp till de kvinnor som drabbats. Studien visar att 31% av kvinnorna levde mer än 10 år efter diagnos. I USA lever 45,6 % av kvinnorna fem år efter diagnosen.

Vi bad Christer Borgfeldt som är ansvarig för vårt nationella vårdprogram för äggstockscancer kommentera studien.

“Fantastiskt fina överlevnadsresultat i omnämnda artikel. Vi har ingen anledning att tro att siffrorna skulle skilja sig från svenska förhållanden där femårsöverlevnaden har kommit upp strax över 50 procent enligt Nordcan”

Glädjande statistik och det visar att det hänt en del både inom kirurgi och annan behandling.

Läs hela artikeln här

 

Barbro Sjölander 2016-08-11