Nätverket mot gynekologisk cancer satsar på webbinarier

Alexandra och gänget precis innan första webbinaret startade, tekniken började fungera två minuter innan sändning!

 

Vet ni vad ett webbinar är för något? Det är en ganska ny vetskap för mig och så fort jag läste om webbinarier blev jag så säker att det här är ett bra sätt för oss på Nätverket mot gynekologisk cancer att nå ut. Webbinars är webbsända föreläsningar där publiken vanligtvis har möjlighet att ställa frågor muntligt eller skriftligt. Vem som helst kan delta, det enda som krävs är internetuppkoppling antingen på dator, mobil eller platta, vilket gör detta mycket tillgängligt. Och tillgänglighet är ett viktigt ledord mig, jag vill nå just er, jag vill nå er som inte har energi eller möjlighet att resa för en föreläsning, jag vill nå er där ni är. Jag vill ge er tillgång till så mycket kunskap som bara är möjligt! Och detta på 45 minuter… 30 minuter till föreläsning och 15 min till besvarandet av frågor som ni skriver in på en chat under föreläsningen.

Till varje webbinar kan vi ha hundra deltagare och det är lite ”först till kvarn” som gäller, men våra medlemmar har förtur. Presentationsbilderna och språket under dessa föreläsningar är riktade mot allmänheten.

Den 22 november hade vi vår allra första webbinar någonsin i Nätverket mot gynekologisk cancers regi och att säga att vi var nervösa är en underdrift. Jonas Mattsson, professor på Karolinska Institutet föreläste och det blev hur bra som helst. Jonas talade om Immunterapi specifikt t-cellsterapi och hur det eventuellt kan vara en del i behandlingen för kvinnor med gynekologisk cancer Denna forskning är inte igång än i Sverige eftersom det saknas forskningsmedel. Det var oerhört intressant att höra honom berätta om detta, och han fick detta svåra ämne att bli enklare för oss att förstå då han förklarade detta oerhört pedagogiskt. Och ni deltagare som deltog och ställde frågor var helt fantastiska! Om tekniken är med oss så kommer snart denna föreläsning ut på vår Youtube kanal så ni som inte hade möjlighet att delta just då ändå kan ta del av föreläsningen. (In och prenumerera på vår Youtubekanal så ni inte missar det!)

12 december är det dags igen och då kommer Thomas Helleday att leda oss mot framtidens behandlingar. Detta ser vi oerhört mycket fram emot . Har du missat att anmäla dig kan du göra det här.

Max 100 personer så först till kvarn och medlemmar först gäller.

Thomas blev utsedd till årets cancerforskare 2016 av Cancerfonden. På denna länk kan ni läsa mer om den utmärkelsen.

Till våren blir det föreläsningar om behandlingar, forskning men också rehabilitering. Ämnen som just våra medlemmar i Nätverket mot gynekologisk cancer önskat fram. Förhoppningsvis kommer vi också kunna åskåda samarbeten med flera patient-och närståendeföreningar i våra webbinars.

Vi vet att det finns en del där ute som inte använder sig av teknik och inte har denna teknik i sina egna hem och vi vill slå ett slag för samverkan, använd biblioteken, sitt tillsammans och ta del av föreläsningarna. Sedan har vi givetvis kvar våra välbesökta och uppskattade gyncancerdagar där ni kan ta del av det senaste inom forskningen under april månad.

Jag vill avsluta att tacka Jonas Mattsson och fantastiska volontärer som gjort detta möjligt, Cancerfonden som hjälpt oss att göra detta ekonomiskt görbart, Wezupport och sist men inte minst ni fantastiska deltagare som deltog under vårt första webbinar.

Tveka inte att höra av er om ni har funderingar angående våra webbinars eller om ni har tips och ideér hur vi kan bli ännu mer tillgängliga just för er.

Alexandra Andersson (ideell projektledare för denna satsning)

alexandra@gyncancer.se