Äntligen så närmar sig Gyncancerdagarna 2018!

Stockholm måndag 16/4 17.30-20 Oscarsteatern

Linköping tisdag 17/4 17-30- 20 Linköpings universitetssjukhus Birgittasalen

Malmö onsdag 18/4 17.00-20 St Gertruds Konferens

Temat i år blir ”Kunskap räddar liv

Programmet är inte lika på alla tre orter men temat och indelningen i prevention och vård är densamma.

I Stockholm får vi veta mer om de vanligaste frågorna runt HPV, om hur vi både äter rätt och motionerar för att undvika att få cancer och må bra när vi fått det. Vi får också veta mer specifikt om livmodercancer och hur man kan skydda sig mot det.

Vi har föredrag om ärftlighet och hur man undviker att föra arvet vidare. Vi låter en forskare utreda om trauma kan orsaka cancer.

Nyheter inom inom behandling av gynekologisk cancer star också på agendan. Vi får även veta vad nya Karolinska och det ändrade arbetssättet där innebär för gynekologisk cancer.

Seneffekter av strålning och sexualitet är andra ämnen vi avhandlar. Allt i korta 7-10 minuters föredrag. Ingen kommer att somna. Jag utlovar en fantastiskt intressant kväll.

Föreläsare är: Miram Elfström, Helene Rundqvist, Maria Sundberg Hjelm, Miriam Mints, Emma Tham, Fang Fang, Hanna Dahlstrand , Henrik Falconer och Carina Rundström.

I Linköping får vi veta hur det nationella vårdprogrammet för cervixcancerscreening ser ut, de vanligaste frågorna runt HPV, vikten av att röra sig för att undvika att få cancer och må bättre, gynekologisk cancer och ärftlighet, behandling av gynekologisk cancer då, nu och i framtiden, robotassisterad gynekologisk kirurgi, vad är detta och vad innebär det för den enskilda kvinnan, seneffekter av strålning/cellgifter och sexualitet efter cancer.

Även här korta 7-10 minuters föredrag.

Föreläsare är:

Lotta Karlsson, Caroline Lilliecreutz, Åsa Råsbrink, Helene Rundqvist, Susanne Malander, Madelene Wendin och Annika Holmqvist.

I Malmö får vi lära oss om de vanligaste frågorna om HPV, cellförändringar och vaccination. Vi får lära oss om vikten av fysisk aktivitet under cancerbehandling och hur man tränar sin bäckenbotten. Livsstil och cancer –  hur hänger det ihop? Finns det ojämlik vård av gyncancer? Vad är nytt inom behandling av gynekologisk cancer? Vi diskuterar också seneffekter och sexualitet efter behandling.

Föreläsare är:

Anna Palmstierna, Anna Wihlborg, Lotta Pistora, Kjell Olsson, Maria Stenmark Askmalm, Christer Borgfeldt, Jenny Maria Jönsson och Else Marie Rasmussen.

 

Vi är otroligt glada att så många föredragshållare gärna kommer och vi hoppas naturligtvis på en stor publik. Varmt välkomna!

Kunskap räddar liv!

2 kommentarer

 1. Ansofi Petersson

  Hej. Bra med föreläsningar! Men om man inte kan närvara och ändå vill veta, hur gör man då?? Kan man få tillgång till föreläsningsmaterialet?
  Mvh 🌈Ansofi

  Reply
  1. Barbro Sjölander

   Hej
   Vi kommer inte att spela in några föreläsningar mer än den om Stress och cancer. Den hittar du någon gång i april i vår Youtubekanal. Där kommer du också att hitta de patientfilmer vi spelar in. Prenumerera på den så får du et meddelande när vi lägger ut något https://www.youtube.com/channel/UCGbkdPI0kGh7F9z_9EETspw
   Hälsningar
   Barbro

   Reply

Kommentera