HPV dagen 4 mars

Idag 4 mars är det den första internationella HPV- dagen. En dag för att informera om att cancer som orsakas av detta virus kan utrotas. I Sverige har flickor möjlighet att vaccinera sig redan i femte klass i skolan, snart hoppas vi att regeringen ger pojkar samma möjlighet. Det nya screening programmet för livmoderhalscancer som ska implementeras i alla Landsting är till stor del baserat på HPV analyser. 

Om alla vaccinerade sina barn och sig själva innan sexdebuten och om alla gick på de cellprovskontroller de kallats till så kan på sikt cancer orsakad av detta virus utrotas. Det gäller inte bara många typer av gynekologisk cancer utan även cancer som drabbar män som t,ex peniscancer, svalg- och analcancer.

Idag vaccinerar alla inte sina flickor. Alla kvinnor går heller inte på sina cellprovskontroller.

Hjälp oss sprida kunskapen om att vaccinering och cellprovskontroller räddar liv

2 kommentarer

 1. Monica

  Hej Barbro. Precis som Sissi Hamnström Cole som citeras i dagens SVD fick jag ett otroligt dåligt bemötande av en barnmorska på vårdcentralen för 10 år sedan. Och har inte satt min for på en provtagning sedan dess. Som icke barnafödande och senare i klimakteriet blir man så illa bemött. Jag dör hellre av HPV än utsätter mig för den kränkningen igen.

  Reply
  1. Barbro Sjölander Författare

   Monica, Så tråkigt! De flesta barnmorskor är nog duktiga på bemötande men det finns som du och Sissi upplevt undantag. Du kan inte låta det hindra dig från att gå på de undersökningar du kallas till. Se vad som hände med Sissi. Du får säkert mycket bättre bemötande denna gång./Hälsningar
   Barbro

   Reply