En afton om gyncancer – kunskap räddar liv. (Dag III, Malmö)

Vårt tredje stopp och avslutande afton om gyncancer var på St Gertruds Konferens i Malmö, och även här bjöd kvällen på många bra föreläsningar. Vi inledde med att lyssna till Anna Palmstierna, Utvecklingsbarnmorska på RCC Syd, som tog upp och besvarade vanliga frågor om HPV, cellförändringar och prevention för livmoderhalscancer. Hon berättade bl.a. att HPV, Humant Papillomvirus, är orsaken till minst 98% av all livmoderhalscancer. Och att HPV även kan orsaka cancer i slida, vulva, ändtarmsöppning, munhålan och på penis. Vaccin skyddar nästan 100% mot HPV 16 och 18, vilka orsakar cirka 70 procent av all livmoderhalscancer. Man hoppas att vaccinet ska bryta smittkedjan och även skydda pojkarna som ännu inte ingår i barnvaccinationsprogrammet. HPV är vanligt och 75–80% har någon gång haft HPV. Ca 10% av alla tagna cellprov visar på cellförändringar och av dessa läker vissa ut av sig självt efter ett par år. Men det är viktigt att gå på uppföljningar för att se att de läker ut ordentligt. En fråga som lyftes och besvarades gäller dig kvinna som har sex med andra kvinnor. Är det ändå viktigt att gå på cellprovskontroller? Och svaret är: Ja.

Sedan berättade Lotta Pistora, leg. fysioterapeut, Cancerrehabiliteringsmottagningen Lunds VO hematologi, onkologi och strålningsfysik Skånes Universitetssjukhus i Lund om fysisk aktivitet vid gyncancer. Hon menar att det borde vara en självklarhet med tanke på att personer med cancer med största sannolikhet har samma effekter av träning som friska individer. Och man ska absolut inte vara rädd för att träna under sin behandling – forskning visar att vinsterna är stora. Några effekter av träning är bättre kondition, bättre immunförsvar, starkare skelett och bättre sömn. Träning minskar även risken för diabetes typ 2 och ger en bättre viktkontroll/BMI. Det kan även lindra lättare depressioner. Och all fysisk aktivitet är bra, även vardagsmotionen räknas! Träning skyddar mot cancer och hjälper under behandling bl.a. genom att bidra till förändrade hormonnivåer (könshormon/insulin), minskad systemisk inflammation, förbättrat immunförsvar, normalisering av dysfunktionella blodkärl, normalt BMI och en förbättrad tarmfunktion. Träning har även en bevisad effekt på fatigue, detta bl.a. genom att frisätta endorfiner och öka blodcirkulationen.

Fysioterapeut Anna Whilborg, Cancerrehabiliteringsmottagningen Lunds VO hematologi, onkologi och strålningsfysik SUS, tog upp bäckenbottenträning vid cancer i bäckenet. Bäckenbottenmuskulaturen är viktig för kontinensen, den är även full av stödjande vävnad och samverkar med våra mag- och ryggmuskler. Problem som kan uppstå är urin- och avföringsträngningar, urin- och avföringsinkontinens, diarré, tömningsbesvär (blåsa/tarm), sexuella problem, lymfödem och smärta. Dessa saker går att påverka och träning av bäckenbotten är viktigt. Prata med din läkare eller sjukgymnast för tips om hur du ska göra. Försök att få in rutiner och ge inte upp.

Kunskapscentrum för levnadsvanor och sjukdomsprevention kom och föreläste om livsstil och cancer. Levnadsvanor har betydelse för att förebygga cancer, för att må så bra som möjligt under behandling samt för att underlätta rehabilitering och förebygga återfall. Mellan 30–50% av all cancer anses kunna förebyggas. Man kan minska risken att drabbas av cancer men en viss risk kommer alltid att finnas. Tobaksbruk, alkohol, ohälsosamma matvanor, fysisk inaktivitet samt övervikt och fetma utgör några av våra vanliga riskfaktorer. Vill du veta mer? Gå in på skane.se/kclevnadsvanor

Marie Stenmark Askmalm Docent, överläkare Klinisk genetik, Lund föreläste om Preimplantatorisk genetisk diagnostik, PGD. Hon berättade om att man vid Sahlgrenska och Karolinska nu utför PGD, diagnostik av embryon där man kollar om mutation finns. Embryo utan mutation kan särskiljas och återinföras för att inte föra riskgenen vidare. Sannolikhet för graviditet är 30–40%. På Sahlgrenska har enstaka utförts och på Karolinska har ca 30 par fått hjälp på det här sättet. Om du har frågor eller funderar kring familjebildning och vill ha vägledning – tveka inte, ta kontakt med en onkogenetisk mottagning.

Christer Borgfeldt, docent och överläkare, Kvinnokliniken, Lunds Universitetssjukhus, berättade om vad som är nytt inom gynekologisk cancer. Han skickade med oss att det kommer ny teknik, diagnostik och läkemedel som förbättrar och förenklar vården. Centraliserad bedömning och kirurgisk behandling förbättrar prognosen och standardiserade vårdförlopp ökar kraven på snabbare och bättre utredning. Ngt att komma ihåg också är att det nu finns tre godkända vaccin mot HPV. Ett skyddar mot HPV-virus 16 och 18, ett (det som ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet) skyddar mot dessa två samt HPV 6 och 11. Men det finns ett ytterligare vaccin som skyddar mot HPV: 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 och 58 – alltså mot nio typer av HPV. Men om man vill ha detta vaccin, eller vaccinera sina söner, får man i dagsläget göra det privat och bekosta det själv.

Sen fick vi även lyssna till Elsa-Marie Rasmusson, Onkologisjuksköterska, sexolog med lic. examen i medicinsk vetenskap, Cancerrehabiliteringsmottagning SUS, berätta om sexualitet efter cancer. Något som kommit mer och mer på agendan. Alla kvinnor som strålas erbjuds remiss till sexolog och sexuell hälsa är i större utsträckning en del utav cancerrehabiliteringen. Det finns hjälp att få om man upplever t.ex. minskad sexuell lust, samlagssmärtor, funderingar kring sin relation eller hur man ska inleda en relation om man är singel. Lokalt östrogen, dilatationsstav och glidmedel är viktigt men hos en sexolog kan du också t.ex. få råd kring relation och kommunikation, sensualitetsträning, sexhjälpmedel (vibrator, klitorisstimulator och dildos). Det är också viktigt att få information av sin läkare i förebyggande syfte. Likväl som att lyssna på sin kropp och ge det tid.

Eldsjälspriset i Malmö tilldelades, i slutet av kvällen, Christer Borgfeldt, docent och överläkare inom Obstetrik och gynekologi på Lunds Universitetssjukhus. En fin avslutning på kvällen och på de tre aftnar om gyncancer som Nätverket mot gynekologisk cancer arrangerat!

Läs om:

Gyncancerdagen i Stockholm

Gyncancerdagen i Linköping

Av. Malin Malm, Nätverket mot gynekologisk cancer

Kommentera