Bättre rehab med en ny typ av vaginalstav

”Aleah Care vill ge patienterna bästa möjliga rehabilitering”

Vi har i Nätverket mot gynekologisk cancer uppmärksammat att vi är på väg in i en ny era när det gäller underlivsrehabilitering för kvinnor i Sverige, en sedan länge eftersatt vård. Vi träffade då på Aleah Care som hade en ambition att ändra på detta. Kvinnor som drabbas av en cancersjukdom i underlivet och som behandlas får ofta komplikationer som kräver rehabilitering.

– Standard i Sverige är idag att man oftast får en plaststav att använda i sin rehabilitering. Och många kommer till oss och frågar efter alternativ, säger Karolina Ersson som jobbar på Aleah Care en verksamhet med 14 års erfarenhet av att hjälpa människor med produkter som berör deras sexuella hälsa.

Strålbehandlingen orsakar en överläkningsprocess i underlivet vilken kan leda till sammanväxningar i slidan, torra sköra slemhinnor, smärta, ödem, blödningar om man inte får rätt rehabilitering. Aleah Care har därför tagit fram högkvalitativa rehabiliteringsprodukter i samråd med patienter och medicinska specialister i Sverige i form av vaginalstavar i fyra storlekar, ekologiska glidmedel och ett rehabiliteringsprogram med uppföljning för att hjälpa kvinnorna.

Många kvinnor upplever att hela kroppen förändras i och med behandlingen och det kan vara svårt att ens titta eller ta på sin egen kropp och sitt underliv igen. Aleah Cares rehabiliteringsprogram ska underlätta för kvinnorna att ta steget att våga närma sig sin kropp. En fungerande slida och underliv är viktigt för att kunna genomföra gynekologiska undersökningar, men även för att kunna ha ett fungerande samliv.

Vaginalstavarna finns i fyra storlekar, de är gjorda i silkeslent kroppssäkert silikon med ergonomiskt handtag och vibration.

– Vibrationen ökar blodgenomströmningen, vilket är gynnsamt för vävnaden och hjälper till med avslappning i sin friskvårdsträning, säger Karolina Ersson.

Tina Nevin jobbar som sexolog i cancerrehabiliteringsteamet i Kronobergs landsting och möter dagligen patienter i behov av rehabilitering. Hon är mycket tacksam över att kunna erbjuda Aleah Cares vaginalstavar.

– Att kunna ge dem ett helt kit med stavar, träningsguide, dagbok och allt annat de behöver är så viktigt. Det får kvinnan att känna sig värdefull, att hennes vagina är värdefull och värd att rehabiliteras, säger hon och tillägger:

– I landsting där man inte erbjuder de här produkterna till patienterna hänvisar man ofta till att det är en kostnadsfråga. Jag ser det som en jämställdhetsfråga. Tänk bara hur mycket pengar det läggs på rehabilitering efter prostatacancer för att få ståndet att fungera igen. Här handlar det om två års rehabilitering för en tusenlapp. Det är en fråga om värdighet!

Patienten får stavarna i en necessär tillsammans med en träningsdagbok, rehabiliteringsprogram och glidmedel. I träningsdagboken finns en speciell del där man kan fylla i dels upplevs smärta och dels en egen kommentar, vilket underlättar för vårdpersonalen när de ska följa upp rehabiliteringen.

Nu är målet att så många patienter som möjligt ska erbjudas rehabilitering från Aleah Care.

– För oss handlar det om att kvinnorna ska få rätt till bästa möjliga rehabilitering – se din kropp som en trädgård, med näring och vård så finns det goda chanser till att den blommar, säger Karolina Ersson.

Vill du veta mer gå in på www.aleahcare.com eller maila info@aleahcare.com

Leave your thought