Lynparza + Avastin ny stor studie visar på förlängd överlevnad

Cancer kan orsakas av ärftlighet. Ca 20% av äggstockscancer beror på ärftliga mutationer i BRCA-genen. Dessa mutationer är idag den viktigaste kända orsaken till både ärftligt äggstockscancer och bröstcancer. Dagens riktade behandlingar för cancer bygger oftast på genmutationer. Sedan några år finns det en godkänd behandling mot BRCA-muterad äggstockscancer, LYNPARZA® (olaparib), AstraZenecas läkemedel som hämmar enzymet PARP.

Lynparza används idag som andra linjens underhållsbehandling för återfallspatienter med BRCA-mutation som fortfarande är platinakänsliga. Det pågår dock fortsatta kliniska studier med olika PARP-hämmare. De pågående kliniska studierna med PARP-hämmare visar bland annat att patienter utan BRCA-mutationer också svarar på behandling. Man undersöker också behandlingseffekten av PARP-hämmare i kombination med andra läkemedel.

AstraZeneca och MSD har en pågående klinisk studie (fas III, Paola-1) där man studerat effekten av LYNPARZA i kombination med bevacizumab (Avastin), hos äggstockscancerpatienter med eller utan BRCA. Resultaten som publicerades bara för några dagar sen visat att denna kombinationsbehandling signifikant ökar överlevnaden hos kvinnor med avancerad äggstockscancer.

PAOLA-1 är också den andra positiva fas III-studien med LYNPARZA för kvinnor med nydiagnostiserad avancerad BRCA-muterad äggstockscancer. Den första positiva studien SOLO-1, publicerades för ett tag sedan och väntar på europeiskt och nationellt godkännande av EMA och TLV som primär underhållsbehandling.  

Inom några månader borde Lynparza vara nationellt godkänt som första linjens behandling i Sverige. Nätverket mot gynekologisk cancer ser fram emot snabba beslutsprocesser kring godkännandet av alla lovande behandlingar med PARP-hämmare.

För mer information:

https://www.biospace.com/article/releases/lynparza-olaparib-phase-iii-paola-1-trial-met-primary-endpoint-as-1st-line-maintenance-treatment-with-bevacizumab-for-advanced-ovarian-cancer/

2 Comments

 1. Eitmad Ashak

  Hej
  mån ,gått genom operation och fått cellgiftbehandling först 6 kurar och sedan extra 2 kurar pga otillfredstillande effekt med misstänk kvarstår cancer i diafragma och carsinos diafragma hö och vä .
  Enligt min onkolog är det svåt att bedömna om det är recidiv eller inte .jag är inte aktellt för PED röntgen undersökning ,inte biobsy heller .
  Fick avastin antikropper 5 doser hittils .disskuterats med min onkolog PARP hämmare men hon vägrar att ge mig den medicinen med anledning att jag har inte genmutationer.
  Jag visat henne några studier och behandlingslinjer som rekomenderar PARA hämmare även till de med avancerad äggatåckcancer men sa att jag kan kontakta privata sjukhus och betala själv medicinen som kostar jätte mycket specialt när man är sjuskrivin.
  Tacksam rådgivning och förslag
  Jag är på väg!
  Eitmad Ashak

  Reply
  1. Barbro Sjölander Author

   Hej
   Vi har ingen expert som svarar på den här typen av frågor just nu. Kan bara generellt säga att du har alltid rätt att begära en s.k second opinion från något annat sjukhus om du känner dig osäker på din läkares bedömning.
   Hälsningar
   Barbro

   Reply

Leave your thought