Ett Sverige fritt från livmoderhalscancer – 2025

Nu påbörjar vi en ny kampanj initierad av Professor Joakim Dillner.

Enligt WHO (Världshälsoorganisationen) så går livmoderhalscancer att utrota. Livmoderhalscancer beror i de allra flesta fall på HPV viruset och det är det som gör den utrotningsbar. Flera länder har startat utrotningskampanjer och nu vill vi att Sverige ska göra detsamma. Det är ganska enkelt att utrota livmoderhalscancer med några få åtgärder.

Alla kvinnor som inte kommit på cellprovtagningen på ett antal år bör få ett s.k självtest hemskickat.

Alla kvinnor som går på sin första cellprovtagning vid 23 års ålder borde analyseras för HPV och erbjudas vaccination mot HPV om man inte redan är vaccinerad. Idag får dess kvinnor enbart analys med cytologi.

Det är engångsinsatser som räddar kvinnor från lidande och död.

Vi försöker nu under en period påverka Sveriges politiker och ansvariga att genomföra detta.

Vi samlar in bilder på kvinnor som drabbats av livmoderhalscancer och kommer att lägga ut den på kampanjsidan. Gå gärna in och titta redan nu https://www.gyncancer.se

Livmoderhalscancer kan utrotas på samma sätt som polio! Är det inte fantastiskt! Varför skulle våra politiker inte satsa på det?? På sikt kommer vi inte ens att behöva screening och då skulle Sverige spara mycket pengar för en mindre engångsinsats.

3 kommentarer

 1. Anneli Karlén

  Jättebra initiativ!!!
  Vi är med på detta, vi i Jönköpings regionen
  Vi vill men har inte börjat med självtest HPV, ännu….. Vi ligger i startgroparna
  Med vänlig hälsning, Anneli Karlén
  Processledare för gyncancer-processen i RJL

  Reply
 2. Eva Bengtsson

  Bra driv och handlingskraft! Men om vi vill utrota Cx ca får vi inte glömma att ca 85% av fallen finns i utvecklingsländer där andra tillkommande riskfaktorer (enl. WHO) ökar risken, t.ex samtida annan infektion som försvårar HPV-utläkning. Så hur definierar vi ”utrota”? Gäller det bara Stockholm, Sverige? Vi kan putsa på preventionen i Sverige, men så länge människor rör sig mellan länder och människor i utveckl länder inte får hjälp, ja då kan sjukdomen inte utrotas globalt.

  Reply
  1. Barbro Sjölander Författare

   Eva
   Vad är utrotning enligt WHO

   WHO har definierat att med ”utrotning” skall avses att livmoderhalscancer blivit så sällsynt att den inte längre utgör ett folkhälsoproblem vilket satts vid en incidens av 4 fall/100.000 Kvinnoår. Sverige har idag 11 fall per/100.000 kvinnoår men har varit nere på 8,5 fall /100.000 när den var som lägst. En stor majoritet av de svenska kvinnorna ligger redan väl under en risk för livmoderhalscancer på 4 fall/100.000.
   Hälsningar
   Barbro

   Reply

Kommentera