HPV hemtester – när screeningen stängs ner

Mer än hälften av landets regioner har stängt ner screeningen för livmoderhalscancer p.g.a pandemin. Det är för oss inte acceptabelt när det finns metoder att screena utan barnmorska. Man kan istället få ett provrör hemskickat s.k HPV självtest , borsta med en liten borste i slidan och skicka tillbaka provröret. Nationella och internationella studier visar att det är lika säkert som ett barnmorsketaget prov.

Vi skrev ett brev till Socialstyrelsen och påpekade att man behövde göra en temporär föreskrift omedelbart som tillåter HPV självtester i de regioner som stänger ner screeningen under Corona pandemin. Den nedstängning som nu görs i över hälften av regionerna kommer att ska stora svårigheter med köbildning när man kör igång igen. Vi hade också ett möte med Socialstyrelsen där vi förklarade vår ståndpunkt.

Vi uppfattade att Socialstyrelsen arbetar med frågan men det går trögt tycker vi.

Media har uppmärksammat frågan och både Dagens Eko, P1 Morgon, lokalradio och Expressen har tagit upp frågan.

Några av inslagen hittar du här nedan:

Dagens Eko

SVT.se

P1 Morgon

Expressen

SVT-Väst

Leave your thought