Mer pengar till forskning

Hej, Lena Wäppling grundare till stiftelsen Lena Wäpplings Stiftelse som för första gången delar ut forskningsmedel. Denna gång gick pengarna till två forskare som ska forska inom äggstockscancer.

Kan du berätta om vilka forskningsprojekt som fick forskningsmedel av er?  

Vi delade i april ut våra allra första forskningsmedel. Nästan en halv miljon kronor delades ut till två svenska forskare.

Angelique Flöter-Rådestad vid Karolinska Institutet i Stockholm vars forskning syftar till att finna tidiga markörer för förekomst av äggstockscancer och på så sätt kunna möjliggöra tidig diagnos och minskad dödlighet.

Claudia Mateoiu vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg vars forskning fokuserar på att kartlägga endometrios som riskfaktor för utveckling av äggstockscancer, för att bättre kunna följa upp och skräddarsy åtgärder. 

Hur väljer ni vilka projekt ni ska satsa på? 

Vi prioriterar forskningsprojekt som fokuserar på tidig upptäckt och som kan förbättra överlevnadschanserna i äggstockscancer. 

Stiftelsen har en ansökningsprocess, där man kan söka forskningsbidrag under 1/10–31/12. Alla ansökningar granskas av våra medicinska rådgivare som är Svensk Förening för Obstetrik och Gynekologis (SFOGs) vetenskapliga nämnd. Nämnden ger stiftelsens styrelse en rekommendation och sedan beslutar styrelsen om tilldelning av medel. Varken jag eller någon annan styrelsemedlem är medicinsk expert, så jag är enormt tacksam över den vetenskapliga nämndens support. Tack vare dem säkerställer vi en oberoende granskning av medicinsk expertis inom gynekologi. 

Hur arbetar ni i stiftelsen?

Stiftelsen drivs helt ideellt och vi delar ut varenda krona som vi får in i donationer. Vi får donationer av privatpersoner och i stiftelsens webbshop säljer vi t-shirts och andra produkter. Den största enskilda aktiviteten är välgörenhetsloppet ”Lenas Lopp för Livet” som arrangerades för första gången i Västerås förra året. Just nu är planeringen i full gång för höstens lopp i Sundsvall den 1 september och i Västerås den 3 september. Vi hoppas att så många som möjligt stödjer forskning om äggstockscancer genom att gå, springa eller på annat sätt delta.


Hur kom du på idén till stiftelsen?

Efter att jag själv gått igenom operationer och behandlingar för min spridda äggstockscancer kände jag att jag ville bidra på något sätt. Efter mycket funderande och en del research insåg jag att väldigt få är aktiva inom gynekologi trots att det berör 50 % av befolkningen, och att jag skulle kunna göra något inom detta område. I maj 2019 grundade jag min stiftelse: Lena Wäpplings Stiftelse, för att stödja vetenskaplig forskning inom gynekologi, främst äggstockscancer. Jag är övertygad om att mer pengar till forskning är nyckeln till att minska dödligheten och säkerställa att färre kvinnor insjuknar i äggstockscancer. 

Under året har jag hållit föredrag och berättat min historia i syfte att öka medvetenheten om äggstockscancer och vikten av mer pengar till forskning. Reaktionerna har varit enormt positiva och att vi kunde dela ut nästan en halv miljon kronor kändes helt fantastiskt! Jag ser fram emot att fortsätta finansiera forskning om äggstockscancer och är enormt tacksam för alla som är med och bidrar!

MER INFORMATION

En Patientberättelse med Lena Wäppling kan ni läsa här

Lena Wäpplings stiftelse

Kontakt Lena Wäppling: lena.wappling@gmail.com

Av: Alexandra Andersson

alexandra@gyncancer.se

Leave your thought