Vi blev Årets patientföreträdare!!

PRESSINFORMATION     

16 april, 2021

Nätverket mot Gynekologisk Cancer utsedda till Årets Patientföreträdare

Nätverket mot Gynekologisk Cancer utsågs till Årets Patientföreträdare 2020 vid en ceremoni i samband med FOKUS Patient seminarium på temat Patientsäkerhet och patienträttigheter. En jury valde årets vinnare bland sex nominerade patientorganisationer. Utmärkelsen delas ut för andra året i rad av nätverket FOKUS Patient, som verkar för ökat patientinflytande.

  • Vi blev väldigt glada för att bli utsedda till Årets Patientföreträdare! Utmärkelsen triggar oss att fortsätta på vår sedan länge inslagna väg för ett Sverige fritt från livmoderhalscancer och en ökad satsning på prevention, vård och forskning inom äggstockscancer, säger Barbro Sjölander, Ordförande i Nätverket mot Gynekologisk Cancer.

Motiveringen lyder: ”Att uppnå Nätverkets Mot Gynekologisk cancers vision, att ingen ska dö i gynekologisk cancer, har varit och är ett långsiktigt arbete som 2020 bar frukt när Riksdagens Socialutskott gjorde frågan om att eliminera livmoderhalscancer till sin egen, med uppmaning till regeringen om en nationell handlingsplan.

Genom ett aktivt opinionsarbete mot politiken i samarbete med professionen och Cancerfonden, har kampanjen för HPV-vaccin såväl som uppmärksammande av äggstockscancer lyckats. Kriterierna för FOKUS Patient utmärkelse Årets Patientföreträdare, att synas i aktiviteter som ger publicitet, skapar förändring och bildar opinion är därför väl uppfyllda och ger Nätverket mot Gynekologisk Cancer en välförtjänt förstaplats.”

Årets sex nominerade organisationer:

  • Nätverket mot Gynekologisk Cancer – vinnare!
  • HOBS – Hälsa Oberoende av Storlek – 2:a
  • StigmaWatch – IFS i Göteborg – 3:a
  • Svenska Covidföreningen – ”Årets raket”
  • RSMH Skåne
  • Demensförbundet

Juryn för Årets Patientföreträdare består av representanter från olika delar av Life Science och hälso- och sjukvården med anknytning till patientfrågor:

Ing-Marie Wieselgren, överläkare och Nationell Psykiatrisamordnare, SKR, Sveriges Kommuner och Regioner

Jessica Lundström, Market Access Lead, Bristol-Myers Squibb

Jonas Edström, Public Policy Manager, Roche

Ulrika Nyberg, Policy & Governmental Affairs, MSD

Katarina Johansson, tidigare ordförande i, och grundare av Nätverket mot Cancer

Under veckan den 12-16 april arrangerade nätverket FOKUS Patient fem seminarier på temat #patientsäkerhet. Seminarierna är öppna för alla intresserade.

Se seminarierna i efterhand på www.fokusevent.se.

Presskontakt: Petra Eurenius, mobil 070-918 65 62

Kontakt: Penilla Gunther, mobil 070-873 63 44

#fokuspatient
#fokusevent
#patientinflytande

Leave your thought