Intrycket är att antalet studier på gynekologisk cancer har ökat
Vi i Nätverket mot gynekologisk cancer fick äran att intervjua Jeffrey Yachnin om studieläget på gynekologisk cancer.
Jeffrey Yachnin, Department Head Karolinska Comprehensive Cancer Center Department of Clinical Cancer Studies, Cancer Theme, Karolinska University Hospital.
Hur ser studieläget ut på gynekologisk cancer och har antalet studier ökat det senaste året?
Min känsla är att det finns ett ökat fokus på gynekologisk cancer beträffande studier, jag har ingen exakt siffra på antalet studier på gynekologisk cancer men mitt intryck är att det har ökat.
Vilka utmaningar finns för att genomföra ännu fler studier i Sverige?
En utmaning är att vara tillräckligt attraktiv som studiecentra för att kunna locka till sig de mest intressanta studierna till Sverige.
Vad är en Fas 1-enhet? Och hur går det för er enhet?
Det finns 4 faser i utveckling av nya läkemedel. Fas-I är början; dvs var man har minst kunskap och erfarenhet av läkemedlet.
Det går väldigt bra för oss på Karolinska. Vi ökar antalet studier inom Fas-I sakta men säkert och vi upplever att vi uppmärksammas alltmer i ett internationellt perspektiv. Vi har kunnat rekrytera fler forskningssjuksköterskor och läkare till enheten. Det gläder oss på Fas-1-enheten att vi kan ta emot fler patienter från andra delar av Sverige.
Var i Sverige finns det Fas-1-enheter?
Det finns Fas-I-enheter i Lund, Göteborg och Uppsala.
Vilka studier önskar du se mer av?
Det finns ett enormt fokus på immunterapistudier idag. Det är förstås välkommet men det föreligger patienter som av olika anledningar inte kan få immunterapi, därför är det önskvärt att ha en stor del av icke immunterapistudier också.
Vad tror du att hösten för med sig när det kommer till studier för gynekologisk cancer?
Vi är på väg att starta en ny studie med ett läkemedel som har aldrig provats tidigare och som riktar sig i synnerhet till patienter med äggstockscancer. Det är ett så kallat konjugerade läkemedel dvs. en del av läkemedlet är byggd för att ”transportera” läkemedel till cancerceller och andra delen av läkemedlet är den aktiva substans som skall döda cancerceller.
Vill du veta mer om kliniska studier? I december 2021 lärde Jeffrey Yachnin oss mer om kliniska studier i ett webbinarium som du kan se här.
Av: Alexandra Andersson
Swish: 1230297762