Fyra eldsjälar prisas på Gyncancerdagen 2025

Den 5 april uppmärksammar Nätverket mot gynekologisk cancer fyra eldsjälar som genom sina insatser har bidragit till att förbättra vården för kvinnor med gynekologisk cancer. Eldsjälspriset delas ut årligen, i samband med nätverkets seminariedag Gyncancerdagen, till personer som med engagemang, kunskap och driv skapar verklig förändring i vård, forskning eller stöd till patienter.

– Med vårt Eldsjälspris vill vi synliggöra eldsjälar som årets pristagare – personer som genom sitt arbete bidrar till att utveckla vården, minska kunskapsluckor och skapa bättre stöd för kvinnor som drabbats av gynekologisk cancer. Deras insatser har stor betydelse, både för enskilda individer och för vården som helhet. Det är människor som dessa som skapar verklig förändring, säger Barbro Sjölander, ordförande i Nätverket mot gynekologisk cancer.

Alla Eldsjälar 2025.png

ÅRETS MOTTAGARE AV ELDSJÄLSPRISET ÄR:

Miriam Elfström, studiekoordinator, Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland, Stockholm – Uppmärksammas för sin samordnande roll i den nationella satsningen #utrotalivmoderhalscancer och sitt breda engagemang inom prevention och forskning.

Marcela Ewing, överläkare i allmänmedicin och onkologi, Regionalt cancercentrum väst, Göteborg – Belönas för sitt långvariga arbete med tidig upptäckt av cancer och för sitt engagemang i att ge primärvården bättre verktyg.

Emelie Wallin, sektionschef, Tema Cancer, Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm – Hyllas för sitt målmedvetna arbete med att öka inkluderingen av patienter med gynekologisk cancer i kliniska studier.

Josefin Stenqvist, kontaktsjuksköterska, av 67, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg – Får priset för sitt empatiska och professionella arbete nära patienter. Hon vidareutbildar sig inom palliativ vård och beskrivs som en trygg och inspirerande kraft för både patienter och kollegor.

Pristagarna har på olika sätt bidragit till att stärka vårdens kvalitet och förbättra livsvillkoren för kvinnor med gynekologisk cancer. Deras engagemang speglar den drivkraft och det ansvarstagande som Eldsjälspriset vill lyfta fram – insatser som bidrar till en mer jämlik och patientfokuserad cancervård.

Foto från vänster: Miriam Elfström, Marcela Ewing, Emelie Wallin, Josefin Stenqvist.
Alla foton är tagna av Nätverket mot gynekologisk cancer

 


Om Eldsjälspriset

Eldsjälspriset delas ut av Nätverket mot gynekologisk cancer för att lyfta fram viktiga insatser i kampen mot gynekologisk cancer. Priset uppmärksammar personer som på olika sätt bidrar till bättre vård och stöd för drabbade kvinnor och deras närstående i hela landet. Utmärkelsen är ett hederspris och 2025 är det fjortonde året i rad som det delas ut. Pristagarna utses av Nätverkets styrelse efter en öppen nomineringsprocess.

Om Gyncancerdagen
Gyncancerdagen är en årligen återkommande kunskaps- och uppmärksamhetsdag som arrangeras av Nätverket mot gynekologisk cancer. Dagen syftar till att öka kunskap om gynekologiska cancersjukdomar, lyfta patientperspektiv och sprida aktuell information om vård, forskning och prevention.

Kontakt

Barbro Sjölander, ordförande för Nätverket mot gynekologisk cancer,

e-post: barbro.sjolander@gyncancer.se, mobil: 070-593 81 10

 

Pressbilder

Besök vår Dropbox för att ladda ner pressbilder på pristagarna

https://www.dropbox.com/scl/fo/4qg97u10w77t3jhsqvzim/ACnmmzMre7v9qvYkfXTU9nA?rlkey=4wizgd3sye83fwghou4grneg2&dl=0

 

MOTTAGARE AV ELDSJÄLSPRISET 2025

Miriam Elfström, studiekoordinator, Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland, Stockholm

Miriam Elfström uppmärksammas för sitt avgörande arbete med att samordna den nationella satsningen #utrotalivmoderhalscancer. I juryns motivering framhålls hennes centrala och unika roll som sammanhållande kraft i satsningen. Hon beskrivs som ”spindeln i nätet i #utrotalivmoderhalscancer” och det lyfts att hon ”sedan satsningen började har hållit ihop alla projektledare från regionerna, peppat och fått dem att dela kunskap med varandra”.

Det framgår också av juryns motivering att hon är ordförande i vårdprogramsgruppen för livmoderhalscancerprevention, och att hennes engagemang omfattar både forskning, kunskapsspridning och genomförande. Hon beskrivs som ”en sann eldsjäl som varje dag arbetar mot vår nollvision: ’Ingen ska dö i gynekologisk cancer – kunskap räddar liv’” och att hon ”brinner för att ingen kvinna ska drabbas av livmoderhalscancer”.

Marcela Ewing, överläkare i allmänmedicin och onkologi, Regionalt cancercentrum väst, Göteborg

Marcela Ewing uppmärksammas för sitt långvariga och engagerade arbete med att stärka förutsättningarna för tidig upptäckt av cancer, särskilt inom primärvården. I juryns motivering lyfts fram att hon under många år har ”arbetat med tidig upptäckt och bidragit till fokus på detta viktiga område” samt att hon ”brinner för att primärvården ska få verktyg för att kunna upptäcka cancer tidigare”. Juryn vill särskilt betona fram att Marcela generöst har delat med sig av sin kunskap i en rad olika sammanhang. Ett särskilt exempel som lyfts fram i motiveringen är hennes medverkan i en debattartikel om tidig upptäckt av äggstockscancer, som nådde över två miljoner läsare. Juryns motivering avslutas med orden: ”Tack för alla dina insatser för tidig upptäckt, för vi vet att det räddar liv och gör att fler får möjlighet att #LevaLiteTill.”

Emelie Wallin, sektionschef, Tema Cancer, Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm
Emelie Wallin uppmärksammas för sitt starka och målmedvetna engagemang i att förbättra möjligheterna för patienter med gynekologisk cancer att delta i kliniska studier. I juryns motivering beskrivs hon som ”sektionschefen som brinner för att patienter med gynekologisk cancer ska inkluderas i kliniska studier” – en insats som enligt motiveringen har bidragit till att Karolinska idag är ledande i Sverige när det gäller att inkludera patienter med primär gynekologisk cancer i forskningsstudier. Juryn framhåller också att Emelie har spelat en viktig roll i arbetet för att fler patienter ska få tillgång till breda genetiska tester. Hon har aktivt stöttat dessa satsningar och dessutom deltagit i rundabordssamtal om hur vården kan göras mer jämlik. I motiveringen sägs att Nätverket ”har känt en stark stöttning från Emelie i våra satsningar för att patienter med gynekologisk cancer ska testas mot breda genpaneler”, och att hon varit en del av arbetet med att utveckla en mer jämlik gyncancervård.

Josefin Stenqvist, kontaktsjuksköterska, avd 67, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg

Josefin Stenqvist uppmärksammas för sitt hängivna och empatiska arbete som kontaktsjuksköterska inom gynekologisk cancervård. I juryns motivering beskrivs hon som ”ödmjuk och fullständigt osjälvisk” och som någon som ”gör skillnad bara genom att vara sig själv”. Hon lyfts fram som en varm och närvarande person med ”en fantastisk förmåga att skapa trygghet och förtroende hos både patienter och kollegor” – och med en förmåga att inge hopp även i svåra situationer. Juryn framhåller också att Josefin har ett starkt engagemang för att alltid erbjuda bästa möjliga vård. Hon vidareutbildar sig till specialistsjuksköterska inom palliativ vård och beskrivs som en medarbetare vars kompetens är ”omätbar och helt ovärderlig”. Enligt motiveringen sprider hon ”både inspiration, kunskap och glädje omkring sig”.

Välj plattform att dela på:

 

Bli medlem

#LevaLiteTillJAG VILLSe våra kampanjer
Läs mer härStöd oss direkt!Bg 803-2229
Swish: 1230297762
Bli medlem idagEtt enkelt sätt att stötta vårt
arbete
Bli medlem här
Stöd oss direkt!Bg 803-2229

Swish: 1230297762
Klicka här för att läsa om fler sättMinnesbevisWebbutik
Läs mer härStöd oss
direkt!
Bg 803-2229
Swish: 1230297762
Bli medlem
idag
Ett enkelt sätt att
stötta vårt
arbete
Bli medlem här