Om kampanjen

Den 8e maj varje år är det World Ovarian Cancer Day, en dag för att uppmärksamma äggstockscancer. I år ville vi göra mer vilket mynnade ut i kampanjen: ”700 får en diagnos, 550 dör.” Det kan låta som en dyster kampanj men vi har valt att lyfta allvaret. I Sverige får varje år ca 700 personer en äggstockscancerdiagnos. En diagnos med ofta ganska dålig prognos eftersom sjukdomen ofta upptäcks i sena stadier vilket gör att dödligheten är hög. I Sverige dör ca 550 personer varje år till följd av en äggstockscancerdiagnos. Det är för många.

Nätverket mot gynekologisk cancer har en nollvision: ingen ska dö i gynekologisk cancer och för att nå dit måste vi sprida kunskap. Alla kan vara en del av den kunskaps­spridningen. Därför har vi i denna kampanj förlitat oss mycket på våra medlemmar i föreningen, i våra Facebook-grupper, våra egna kontaktnät och en ut­sträckt hand till olika personer, företag och verksamheter runt om i landet.

Vi vill också synliggöra dem/oss som drabbats av sjukdomen, visa att det faktiskt är riktiga människor som drabbas av äggstockscancer. Och vi är många. Men vi är mer än statistik. I vår kampanjfilm har vi äran att använda bilder och filmer på verkliga personer som lever med äggstockscancer, som genom sin medverkan hjälper oss lyfta kampanjen och ge äggstocks­cancerpatienter ett ansikte.

Budskap: Kunskap och framförallt tidig upptäckt räddar liv. Att ha kunskap om symtomen för äggstocks­cancer kan rädda ditt liv. Det är också viktigt att känna till sin familjs cancerhistoria­ då cirka 100 personer varje år drabbas av ärftlig äggstockscancer. En vanlig miss­­upp­fattning är att har man gått på sina cellprov kan man inte ha en ­gynekologisk cancer. Det är fel. Äggstockscancer syns inte på cellprov. Äggstocks­cancer screenas faktiskt inte alls idag. Så om du upplever symtom och/eller känner att något inte är som det ska, sök läkare eller gynekolog för en ordentlig utredning. Och är du inte nöjd med svaren och fortfarande har problem – stå på dig! Du har rätt att få svar på dina frågor, du är viktig och ska bli tagen på allvar.


Vi vet att kunskap och tidig upptäckt räddar liv ♥ vilket är vad vi vill bidra till genom den här kampanjen. Hjälp oss sprida kunskap.


Följ oss och dela våra inlägg i sociala medier!


Använd gärna #gyncancer #700550 #tidigupptäckt #äggstockscancer #kunskapräddarliv #worldovariancancerday

Kampanjfilm

Besök vår webbutik

Här hittar du bl a fina smycken, tygkassar, gåvobevis, kort och stickmönster – perfekta presenter till alla du tycker om.

Beställ material

I vår webbutik kan du enkelt beställa hem kostnadsfritt kampanjmaterial. Hjälp oss sprida kunskap – tidig upptäckt räddar liv.

Bilder från kampanjen

Klicka på bilden för att förstora.

previous arrow
next arrow
Slider