Adenocarcinom

Under året kommer vi att låta ett antal experter svara på era frågor.

Varje månad hoppas vi hitta en expert inom ett visst område som kan besvara dina frågor. Håll frågorna korta och försök göra dem allmänna.

Under  maj och juni kommer Christer Borgfeldt att svara på frågor om äggstockscancer.

Du hittar frågor och svar från tidigare experter (ärftlighet,kirurgi, lymfödem, onkologi, seneffekter/biverkningar, äggstockscancer, HPV/Cervixcancerprevention, vulvacancer) genom att söka på ett eller flera nyckelord som finns i din fråga.

Följande experter har svarat:

Ärftlighet ,Miriam Mints.

Kirurgi, Henrik Falconer

Lymfödem, Pia Bergholm

Onkologi Hanna Dahlstrand

Seneffekter och biverkningar, Maria Hellbom

HPV/Cervixcancerprevention, Anna Palmstierna

Äggstockscancer Christer Borgfeldt

Vulvacancer, Katja Stenström Bohlin

Livmoderhalscancer, Henrik Falconer

Söker du svar på något inom tidigare expertområden skriv din fråga i sökfältet så kommer det upp tidigare frågor/svar som liknar det du sökt.

 

 

515 visningar
0
Hej!Min cancertyp var adenocarcinom är som jag förstod det inte lina starkt kopplad till HPV och svårare att upptäcka via cellprov. Mitt cellprov Stämmer detta forfarande? Och om det gör det, har man hittat andra metoder för att upptäcka denna sorten?
0

Adenocarcinom är svårare att förebygga med det gamla cellprovet, men hittas tidigare och överlevnaden är bättre om den hittas vid screening.

Tidiga rapporter om en inte lika stark koppling HPV – adenocarcinom visade sig inte stämma.
Tvärtom är det så att en stor del av det ökade cancerskydd som ses vid HPV-baserad screening beror på ett starkare skydd mot adenocarcinom. Med det nya screeningprogrammet förväntas således ett förbättrat skydd mot adenocarcinom.

Det nya screeningprogrammet är rekommenderat av Socialdtyrelsen redan 2015 och vi får hoppas att det börjar användas i hela landet.

Med vänlig hälsning

Joakim Dillner

(vår tillfälliga expert på denna fråga)

Månadens expert

 

Månadens expertområde: Äggstockscancer
Månadens expert: Christer Borgfeldt, Ordförande i vårdprogramgruppen för äggsstockscancer, överläkare Skånes universitetssjukhus.

Translate »