Förvirrad efter undersökning

341 viewsHPV/Cervixcancerprevention
0
0 Comments

hejsan. För 6 månader sen fick jag veta att jag hade lätta cellförändringar och blev ombedd att ta ett till test 3 mån senare. Var i förrgår på sjukhuset och gjorde en kolonoskopi och de tog 3st biopsier. Överläkaren sa åt mig att jag kunde förvänta mig en operation. Jag blödde rejält redan vid cellprovet och blev matad med ”blodförtjockande tabletter” vid biopsin. De slängde runt termer som från asks till  hsil och räknade massa poäng och klockslag. Jag har länge haft problem med värk i buken och urinträngningar, mellan blödningar och feber/ trötthet. Oron har funnits länge. Det jag undrar är, vad kan jag förvänta mig? Kan jag på något sätt kräva att de tittar igenom mig? Alltså äggstockar mage och urinvägar och livmoder? Visste redan innan att något var fel.

0
Hej
Först och främst rekommenderar jag dig att du kontaktar den mottagningen där man gjorde undersökningen, så att du får svar på tagna prover, samt en plan. Förmodligen har du fått en tid för återbesök, om inte kontakta dem för detta.
Men, man gjorde en kolposkopi på dig, vilket innebär att man med ett förstoringsinstrument tittar närmare på dina cellförändringar. Ett cellprov visar på hur cellerna ser ut på livmoderhalsens slemhinna, biopsier tar man där man ev kan se förändringar, för att veta var på livmodertappen man tagit provet, benämner man dem vid klockslag. Biopsierna skickas till analys, och visar då på hur vävnaden ser ut UNDER slemhinnan. Benämningarna du hört är vilken typ av förändring läkaren tycker att de ser ut som, när han tittar på dem med hjälp av koloposkopet, därifrån tas biopsierna. Svaret får du på återbesöket, alltså om cellerna under slemhinnan visar på cellförändringar eller inte.
Besvär från äggstockar, mage, urinvägar och livmoder, hänger inte ihop med cellförändringar på livmoderhalsen.
Lycka till
Med vänlig hälsning
Anna Palmstierna
 
Translate »