HPV-vaccin och cellprovskontroller om man redan har fått livmodershalscancer?

417 viewsSeneffekter
0
0 Comments

Hej! Vi har diskuterat detta i facebook gruppen Nätverket mot gynekologisk cancer och jag blev hänvisad hit av Barbro Sjölander. Med anledningen av intervjun hos Malou i förra veckan om att Livmoderhalscancern ökar i Sverige har jag två frågor som jag tror många av oss som redan är sjuka vill ha svar på. För det första – om man redan har fått livmoderhalscancer, som många i den här gruppen, ska vi också vaccinera oss mot HPV? Läkaren säger ju i Malouintervjun att en vaccinering kan bota mot framtida HPV- infektioner. För det andra – ska vi gå på de ”vanliga” cellprovskontrollerna? Alltså de som alla vanliga icke sjuka människor blir kallade till var tredje år. Jag blev kallad och gick för en tid sedan. Kan jag ha blivit kallad av misstag? Intervjun;http://www.tv4.se/efter-tio/klipp/livmoderhalscancer-%C3%B6kar-i-sverige-3958997

deleted answer
0
Hos kvinnor som har haft livmoderhalscancer, där är livmoderhalsen och livmodern bortopererad. Då följs kvinnan upp under programmet för livmoderhalscancer, vilket innebär att kvinnan släpps efter fem år, om allt är bra.
Då livmoderhalsen är bortopererad, tas kvinnan bort ur kallelseprogrammet för livmoderhalscancerprevention.
Ang HPV vaccination. Det kan ha en effekt, men ingen kan helt säkert svara på den frågan.
Gardasil 4, ger ett skydd mot HPV 16 och 18, vilka står för 70% av all livmoderhalscancer och ett skydd mot HPV 6 och 11 som kan orsaka kondylom men inte livmoderhalscancer.
Gardasil 9, ger ett skydd mot HPV 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 samt mot HPV 6 och 11.
 
Om kvinnan inte tidigare varit i kontakt med ovan HPV, ges ett fullgott skydd mot ovan HPV, men inte om hon redan har dessa HPV.
 
Det är inget fel att vaccinera sig mot framtida HPV, men, svårt att svara på över vilken effekt det ger.
Vårdcentralen bistår då med recept och vaccinering, kvinnan får själv stå för kostnaderna.
 
Med vänlig hälsning
Anna Palmstierna
Translate »