HPV virus men inga cellförändringar?

7.60K viewsHPV/Cervixcancerprevention
0
0 Comments

Hej,

 

Jag har en undran, jag har för andra gången i rad fått samma svar, att jag har HPV virus men inga cellförändringar.

Har då förmodligen haft viruset i mer än 3 år, bör jag kolla upp detta trots att cellprovs svaret sa att jag inte behövde?

Kan man få veta vilken typ av HPV virus man har? Kan det framgå av svaret om man har tex HPV16?

Jag är 41 år.

Har ringt min barnmorskemottagning som säger att jag ej ska oroa mig men läser på många ställen att man bör göra en extra kontroll om man får samma svar 2 gånger i rad för då har det inte läkt ut som det borde.

 

Tacksam för svar.

0
Hej och tack för din fråga
HPV är ett vanligt virus, som 70-80% av personer som har eller har haft sexuellt umgänge, bär på. Här och nu är det runt 6% som har någon typ av högrisk HPV. Det finns över 200 stycken, bara endel av dessa kan hos vissa ge upphov till cellförändringar och eventuellt livmoderhalscancer.
Vårt immunsystem hanterar våra olika virus och försöker läka ut dem. Det är många faktorer som har betydelse för hur immunsystemet läker ut HPV, där vet vi att rökning har en stor betydelse, men även andra livsstilsfaktorer.
Ang om du kan få reda på vilka HPV du har nu, samt har haft, så borde lab ha information om detta. Du kan fråga din barnmorska om hon kan hjälpa dig med den informationen.
I ett par Regioner i landet har vi när det gäller cellprovtagning, gått över till ett nytt vårdprogram som kallas för Primärscreening HPV, på kvinnor 30 år eller över, mäts initialt om HPV finns, finner man hr HPV, analyseras även cellerna, visar den analysen på att det inte finns cellförändringar, kallas kvinnan åter om 3 år, finner man hr HPV på även detta cellprov, analyseras även cellerna, är de normala, kommer kvinnan åter om 3 år, för kontroll av både HPV och celler. Du kan kontakta din Gynekologiska mottagning och prata med dem ang rutinerna.
 
Detta program gäller i de Regioner som gått in i Primärscreening HPV.
Lycka till
Anna Palmstierna