Hur undersöker man eventuell äggstockscancer ickeivasivt?

596 viewsLymfödem
0
0 Comments

Min mamma diagnostiserades med äggstockscancer i feb/mars 2017 efter att ha haft symtom i ett par månader, hon var då 78 år. Det visade sig att den var så spridd att inget fanns att göra, hon gick bort i september och hade då hunnit fylla 79 år. Jag har inget skäl att tro att det finns ärftlighet.

Min undran är, vad finns det för undersökningar som kan göras för att öka chansen att upptäcka en eventuell cancer i tid. Jag undrar naturligtvis för min egen del, är 59 år.

0

Dessvärre är det vanligt att äggstockscancer är spridd vid diagnos så som det var för din mor. Du sätter fingret på ett centralt dilemma för äggstockscancer-hur kan man hittad den ”i tid”? Hittills har stora studier på screenings metoder för att hitta äggstockscancer i tidiga stadier inte lett till man funnit något sätt som är tillräckligt effektivt.

De kvinnor som har ärftlighet och högrisk rekommenderas därför att- efter barnafödande ålder -att opera bort livmoder, ägglederna och äggstock för minimera risken att drabbas. Ärftlig äggstockscancer kommer senare än ärftlig bröstcancer varför man har en rekommendation att vänta efter barnafödande ålder, men med individualiserad råd beroende på bakgrunden till ärftligheten. Vi hoppas på framtida andra eller kompletterande metoder för förbättra möjligheterna att diagnosticera tidig äggstockscancer.

Hanna Dahlstrand

Translate »