Konisering 3 ggr

8.01K viewsHPV/Cervixcancerprevention
0
0 Comments

Jag har haft cellförändringar sedan 2010 dvs 8 år nu. Först var det lätta cellförändringar men nu har de ändrats till svårare, jag har 2 st högrisk HPV-virus. 2012 gjorde jag min första konisering och den andra under hösten 2017, efter dessa så har cellförändringarna varit kvar och efter den senaste koniseringen så såg man även förändringar i livmoderskanalen (tror jag att det hette). Nu under våren ska jag göra min 3:je konisering. Det jag undrar är att hur många koniseringar kan man göra? Varför försvinner inte viruset, trots att jag inte haft någon ny sexpartner och jag har även testats för HIV och provet var negativ. Är frisk och rökfri. Är 31 år och har inga barn så läkarna har velat vänta och se om viruset/förändringarna läker ut. Men är det ok att ha cellförändringar i så många år? Kan det bli så att jag måste ta bort en del/hela livmodern?

0
Hej och tack för din fråga
Det finns över 200 olika HPV, alla påverkar inte cellerna på livmoderhalsens slemhinna att utveckla cellförändringar. De HPV som hos vissa kvinnor kan stimulera till cellförändringar, i olika stadier, kallar vi ”högrisk” HPV.
De flesta individer som har eller har haft sexuellt umgänge, har någon gång varit i kontakt med något högrisk HPV, runt 70-80 %. Man räknar med att just nu, har ca 6% ngt HR HPV.
Alltså, vi alla har olika förmåga att läka ut HPV. Den största faktorn är hur ditt immunsystem kan hantera och läka ut HPV. Där KAN flera faktorer inverka.
Där har rökningen en stor betydelse, bra att du inte röker!
Flera andra livsstilsfaktorer spelar in, men vi vet för lite om vilka, för att kunna gå ut med riktade rekommendationer, men kost och träning påverkar vårt immunsystem.
Frågan ang hur många koniseringar det går att göra, beror på hur lång din livmoderhals är, hur allvarliga dina förändringar är, samt om du fött barn eller inte.
På din fråga om du måste ta bort din livmoder eller inte, så är det det sista man vill göra, då man önskar bevara din fertilitet.
Men tillslut, så är det graden av cellförändring som är underlag till beslut som tas i samråd med dig.
Så bra att du gick till cellprovtagning när du blev kallad och att man har dig under kontroll
Lycka till
Med vänlig hälsning
Anna Palmstierna