Lätta cellförändringar över 1 år

276 viewsHPV/Cervixcancerprevention
0
0 Comments

Hej!

Jag fick ta ett cellprov redan när jag var 21 år gammal eftersom jag går på immunosuppressiv behandling och blöder vid samlag. Provet visade på lätta cellförändringar och 5 olika typer av cancerframkallande HPV. Då bestämde vi att vi skulle ta ett nytt prov ett år senare.

Det har nu gått ett år och ett par månader och jag har fått svar från det andra cellprovet. Jag har fortfarande lätta cellförändringar och jag har fått en ny typ av HPV, men läkaren bestämde att vi ska avvakta ytterligare ett år. Jag går fortfarande på en behandling som ökar risken för just livmodercancer. Borde man inte ta bort de cellförändringar som finns eftersom de fortfarande är kvar efter över ett år och troligt kommer utvecklas? Dessutom är jag ännu rätt ung (22 år).

0
Hej
Tack för din fråga.
Det är bra att du går till kontroll med cellprov, fa då du hade kombinationen immunosuppressiv behandling och samlagsrelaterade blödningar.
Närvaron av högrisk HPV, innebär inte att du kommer att utveckla livmoderhalscancer. Du går på kontroller för att kontrollera om din kropp läkt ut HPV och de lätta cellförändringar du har, eller om cellförändringarna utvecklar sig till allvarligare förändringar.’
Då du fortfarande är ung, vill man absolut inte i onödan göra en konisering, då du framöver kanske planerar att bli gravid.
Du kan givet även läka ut cellförändringarna, vilket man hoppas på.
Ta hand om dig, rök inte, tänk på din livsstil.

Lycka till
Med vänlig hälsning
Anna Palmstierna
Translate »