Svåra cellförändringar/cancer utan HPV

512 viewsHPV/Cervixcancerprevention
0
0 Comments

Hej!

Efter ett cellprov för ett par år sedan och efterföljande kolposkopi/biopsi konstaterades att jag hade svåra cellförändringar som också hade övergått till mikroinvasiv cancer. Jag har gjort 2 koniseringar och cellproven efteråt har visat att jag har en kraftig inflammation och det har också konstaterats (förbigående) att jag har en aktiv kronisk cervicit. Man har fått ta om cellproverna och då har det fortsatt tytt på att jag har cellförändringar och ska göra en ny kolposkopi/biopsi snart. Efter att jag har bett om det så har man även testat mig för HPV, vilket kom tillbaka som att det var negativt, dvs att ingen HPV kunde påvisas. (För övrigt inga andra könssjukdomar/sjukdomar och lever ett hälsosamt liv). Jag och min man har försökt få barn under flera år (jag är 33 år) och har även genomgått 2 IVF (oförklarligt varför det ej går). Min fråga är hur kommer det sig att jag kan ha dessa förändringar/cancer utan HPV?? Kan det vara så att jag har haft HPV som i sin tur har orsakat cerviciten/inflammationen men att HPV:t nu har läkt och därför kan man ej påvisa hpv nu? och bör man testa mig för detta på nytt? Kan allt det här hänga ihop med att vi inte lyckas få barn? och kan jag få livmoderhalscancer ändå? (osäker på vad det är för mikroinvasiv cancer jag har). Jag har så många frågor, men det är ingen som tittar på helheten eller gör en ordentlig utredning på varken det ena eller det andra. Alla fokuserar på sin “lilla” del och jag försöker få ihop pusselbitarna till en helhet! Tacksam för lite svar och vägledning!!

deleted answer
0

Hej

 

Hos de flesta kvinnor som utvecklar cervixcancer, är HPV orsaken och processen startar på en del av livmoderhalsens, transformationszonen. Enstaka fall av cervixcancer startar längre upp i livmoderhalskanalen, cervikalkanalen och har utvecklats utan närvaro av HPV. Dessa förändringar kan också vara svårare att upptäcka. På din beskrivning skulle det eventuellt kunna vara den varianten du har. Kontakta din Gynekologmottagning och fråga dem. Fråga då även hur högt upp man gjort koniseringen, vilket har betydelse för dig den dagen då du förhoppningsvis är gravid.

 Du skriver att ni under flera år försökt bli gravida, jag rekommenderar dig att kontakta mottagningen för infertilitet på det sjukhus du tillhör.

All lycka till

 

Med vänlig hälsning

Anna Palmstierna

 

Translate »