Landsting – Brev nr 3

Landsting – Brev nr 3

Till högsta tjänsteman ansvarig för screeningfrågor inom Gävleborgs Läns Landsting, till ansvarigt Sjukvårdslandstingsråd och med kopia till alla politiker i Landstingsfullmäktige

Avskaffa avgiften för screening- gynekologisk hälsokontroll

Jag är Ordförande i Patientföreningen Nätverket mot gynekologisk cancer. Vi är drygt 820 medlemmar, patienter, närstående med flera som är engagerade och stödjer verksamheten. Vi har en nollvision:

Ingen kvinna ska i framtiden dö i gynekologisk cancer.

För att detta ska bli verklighet arbetar vi både med preventionsfrågor och frågor om jämlik vård samt bedriver opinionsarbete runt detta. Vill du veta mer om vår verksamhet se www.gyncancer.se

Redan 2013 skickade vi brev till alla Landsting som har kvar patientavgiften för cellprovtagning  och bad om att dessa skulle tas bort. Med nya politiker installerade vill vi att denna information kommer ut igen – och vi vill också ge några ytterligare argument med förhoppningen att ni aktualiserar frågan, ger oss ett svar och att svaret blir att ni i 2015 års budget gör cellprovtagningen avgiftsfri.

Vi skrev i våra två tidigare brev att vi vill att ni tar bort avgiften för cellprovtagningar för att avgiften förhindrar ett högt deltagande i screening programmet. Genom att delta i screeningprogrammet vet vi att risken att insjukna och dö i livmoderhalscancer minskar.

I tidigare brev visade vi på de höga kostnader just ert Landsting har för att ta hand om kvinnor som insjuknat och dött i Livmoderhalscancer. ( I ert Landsting var kostnaden 2011, 4-7 msek) Vi visade också på vilken liten intäkt denna avgift är för er totala Landstingsbudget (i ert Landsting 1,8 msek) Med detta brev ville vi vädja till er att se den totala samhällskostnaden för denna sjukdom ställd mot det lilla intäktstapp ni skulle få om ni tog bort avgiften. Utöver detta kommer det personliga lidande för drabbade och anhöriga.

I en studie som presenterades i Läkartidningen den 2:a februari i år (Läkartidningen. 2014;111:CM7X ) beskrivs hälso- och sjukvårdens avsikter med avgifter. Avgifter ska syfta till att både öka intäkterna och till att styra vården till rätt nivå för patienternas behov av vård. Men för screeningprogram finns inget styrningsbehov. För att screeningprogrammet ska ha god effekt krävs ett högt deltagande. Intäkterna från avgifterna är små och administrationen för hanteringen av avgifterna kostsam.  Dessutom beskrivs att avgifter bevisligen minskar antalet deltagare och därmed sjunker effekten av screeningprogrammet och därmed möjligheten att minska antalet insjuknade och döda kvinnor pga. cancer som kunde förhindras genom screeningen I studien visar man att deltagarantalet inom screeningprogramet för bröstcancer minskade med avgifterna vilket gjorde att Stockholms läns landsting beslutade om avgiftsfrihet från 2012 för mammografiscreening. Av samma anledning har Stockholms läns landsting ingen avgift för screening för livmoderhalscancer.

Hur tar ni ställning till att behålla avgiften när den bevisligen minskar effekten av screeningprogrammet? 

Genom att öka antalet deltagare till screeningprogrammet för livmoderhalscancer skulle fler fall av förstadium till cancer upptäckas i tid och genom behandling förhindra att utvecklas till cancer.

Flera Landsting som svarat har sagt att de efterlyser en stor studie som visar på effekter av borttagna avgifter. Den studie som vi citerar ovan är precis den studie som efterfrågats.

I en debatt på Dagens Medicins hemsida så sa Birgitta Rydberg (FP):

”Principiellt är det viktigt att ha så låga trösklar som möjligt till screening. Avgiften är en helt onödig tröskel. Det finns inga som helst risker för överutnyttjande. Tvärtom vill vi ha maximal användning för att förhindra att kvinnor drabbas av – och dör i cancer.”

I detta brev nr tre till er om borttagande av avgifter kan vi nu visa på ny information som stärker våra argument

I Skåne tog man 2013 bort avgiften för 23–åringar. Det gav 30% ökning av antalet deltagare. Under 2014 har man nu tagit bort avgiften för de upp till 30 år.

På Gotland tog man 1 januari  i år bort avgiften. Det har på ett halvår lett till att i snitt 6% fler gått på de kontroller de kallats till. I åldersgruppen 31-35 år var det 21% fler som hörsammade kallelsen.

Vi vet också nu genom en stor ny studie (Health Economic Aspects of Cervical Cancer Screening” (av Ellinor Östensson 2014 (tillgänglig online: http://diss.kib.ki.se/index_se.cfm)  att kvinnor som måste ta ledigt från jobbet och därmed drar på sig en hög kostnad utöver direkta avgiften för screening är mindre benägna att hörsamma kallelsen. Totala kostnaden för att delta spelar stor roll

Vi upplever att det svar vi fått från många av Landstingen visar att ni/de fokuserar ensidigt på förlorade intäkter till Landstinget om man tog beslutet att ta bort avgiften. Vi önskar att de/ni istället fokuserade på ökningen av andelen upptäckbara fall i tid, innan kvinnorna utvecklar livmoderhalscancer, genom att ta bort avgiften. Det skulle ge ert Landsting en bättre totalekonomi och förbättra överlevnadsmöjligheten för era kvinnliga invånare.

Tacksam för snabbt svar på hur ni ser på avgiften för screening för år 2015 efter dessa nya argument där vi vetenskapligt kunnat visa på avgiftens betydelse för om kvinnor väljer att gå eller ej. Denna vidare dialog vi för nu och de svar vi får från er kommer också att ligga till grund för vår fortsatta kommunikation kring frågan, bland annat på vår webb. Detta i vår strävan och övertygelse om att situationen för kvinnorna i dessa landsting kan förbättras avsevärt när det kommer till att förbygga livmoderhalscancer.

 

Med vänlig hälsning

Barbro Sjölander

Ordförande

Nätverket mot gynekologisk cancer

070-593 81 10

Barbro.sjolander@gyncancer.se

www.gyncancer.se

FB Nätverket mot gynekologisk cancer