Gyncancerdagen 2021

Gyncancerdagen 2021 gick av stapeln den 17 april. Alla föredrag filmades och publiceras nedan.

MediYoga

Pär Krutzén inledde dagen med ett härligt pass MediYoga. Pär Krutzén är huvudansvarig för MediYoga Insitutet och MediYoga Sverige och leder den kontinuerliga utvecklingen av MediYoga som yogaform och metod.

Välkomna

Barbro Sjölander, ordförande för Nätverket mot gynekologisk cancer hälsade alla välkomna till Gyncancerdagen och berättade också mer om vad föreningen arbetar med och vad föreningen hoppas blir verklighet i framtiden.

Att leva med livmoderkroppscancer

I den här starka filmen berättar Lena om den livmoderkroppscancer som hon lever med. Med det är också en film om hopp och hur värdefullt livet är, även de små tingen.

Livmoderkroppscancer

I detta föredrag lär Caroline Lundgren oss mer om livmoderkroppscancer. Caroline Lundgren är överläkare inom gynekologisk onkologi på Karolinska samt ordförande i nationella vårdprogramsguppen för livmoderkroppscancer.

Att leva med stomi efter gynekologisk cancer

I denna gripande film berättar Malin om resan från besked, genom behandlingar, till återfall, flertalet operationer och om att nu vara cancerfri och leva med stomi.

Tarmproblem under och efter strålbehandling mot bäckenområdet

I detta föredrag lär Karin Gustafsson oss om tarmproblem som kan uppstå under – och efter strålbehandling mot bäckenområdet.

Karin är Gustafsson är specialistsjuksköterska vid Bäckencancerrehabiliteringen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Parphämmare – hur påverkar de överlevnaden?

I detta föredrag lär Josefin Fernebro oss om hur parphämmare fungerar och hur de kan påverka överlevnaden i äggstockscancer.

Josefin Fernbro är biträdande överläkare vid mottagningen för gynekologisk cancer på Karolinska Universitetssjukhuset.

Att vara närstående

I denna vackra och känslosamma film delar Joelle med sig om hur hennes resa som närstående till en älskad mamma som levde med äggstockscancer var. Det är en film som visar en enorm saknad men också att vi kan och bör finna styrka hos varandra.

Palliativ vård

I detta föredrag lär Fredrik Wallin oss om vad palliativ vård är och hur den är och bör vara uppbyggd.

Fredrik Wallin är specialistsjuksköterska inom onkologi och processledare palliativ vård i Norr, koordinatorn PKC Norr samt vårdprogramshandläggare för palliativ vård.

Palliativ vård ur ett närståendeperspektiv

I denna film berättar Lars Bygden om hur han upplevde den palliativa vården hans partner Ulrika fick. Ett samtal om den största sorgen, om musiken som är livsviktig men det är också ett samtal om hopp.

Låten i klippet är Beautiful Morning från albumet Dark Companion med Lars Bygden.

Möjligheter vid återfall i livmoderhalscancer

I detta föredrag lär Henrik Falconer oss om de behandlingsmöjligheter som finns att tillgå vid återfall i livmoderhalscancer.

Henrik Falconer är sektionschef vid gynekologisk cancer Karolinska och ordförande för nationella vårdprogramsgruppen för livmoderhals-och vaginalcancer.

Paneldiskussion: Vad händer och sker inom gynekologisk cancer?

På Gyncancerdagen 2021 hade vi en mycket spännande paneldiskussion där gynekologisk cancer diskuterades. Bland annat diskuterades centralisering, utrotningen av livmoderhalscancer, avsaknad av screening för äggstockscancer, strålning, patientsamverkan och framtid.

Medverkande i paneldiskussionen var; – Alexandra Andersson, Nätverket mot gynekologisk cancer – Barbro Sjölander, Ordförande Nätverket mot gynekologisk cancer – Caroline Lundgren, överläkare inom gynekologisk onkologi Karolinska samt ordförande för nationella vårdprogramsgruppen för livmoderkroppscancer – Christer Borgfeldt, adjungderad professor, lektor vid Lunds Universitet, överläkare på kvinnokliniken Skånes universitetssjukhus samt ordförande för nationella vårdprogramsgruppen för äggstockscancer – Henrik Falconer, sektionschef vid gynekologisk cancer Karolinska samt ordförande för vårdprogramsgruppen för livmoderhals- och vaginalcancer – Päivi Kannisto, överläkare, docent Skånes Universitetssjukhus Lund och ordförande för nationella vårdprogramsgruppen för vulvacancer

Eldsjälspris 2021 och avslutning av Gyncancerdagen

I denna film presenterar Barbro Sjölander, ordförande för Nätverket mot gynekologisk cancer Eldsjälspristagarna för 2021, samt avslutar Gyncancerdagen.

Eldsjälspristagarna är; – Helena Svensson – Sahar Salehi – Susanne Malander

Tusen tack för ert arbete! Tusen tack alla föredragshållare! Tusen tack alla sponsorer. Och sist men absolut inte minst, tack till alla som deltog och tog del av denna dag, utan er hade vi aldrig kunnat anordna en sådan här dag!

Translate »
X