Stöd vid en cancerdiagnos
Att få en cancerdiagnos är något som påverkar, det går inte att komma ifrån, oavsett om man är patient eller närstående. Självklart är det även väldigt individuellt men att ha tillgång till stöd är väldigt viktigt. Nedan har vi samlat länkar till Facebook-grupper, föreningar och lokala initiativ för att hjälpa dig hitta det stöd som är bäst för just dig. Oavsett om du är patient eller närstående.Kom ihåg att prata med behandlande läkare eller inkopplad kontaktsjuksköterska om vilket stöd som finns och vad de kan erbjuda dig.
Stöd för dig som är under utredning eller har fått en cancerdiagnos
På Facebook finns det många grupper där man kan få kontakt med andra i liknande situation, till exempelvis kan du söka medlemsskap i vår slutna grupp, Nätverket mot gynekologisk cancer, där vi endast släpper in dig som diagnosticerats med gynekologisk cancer. (Du kan även ansöka för en anhörig, som har en gynekologisk cancer, som av olika skäl inte har/har tillgång till Facebook.)
Hos Cancertjejer kan du som kvinna och cancerdrabbad skriva med andra i liknande situation oavsett cancerdiagnos.
I gruppen Leva med kronisk cancer kan du som har en kronisk cancersjukdom dela med dig av dina tankar och få stöd av andra med liknande erfarenheter.
Gynsam, Gyncanceföreningarnas nationella samarbetsorganisation, har många föreningar runt om i landet. Gå in och hitta en nära dig!
Till Cancerrådgivningen kan du kostnadsfritt maila eller ringa för att få svar på dina frågor kring cancer. De som svarar är legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård.
Även Cancerfonden har en kostnadsfri linje, Cancerlinjen, dit du kan ringa, maila eller skriva brev för att få stöd.
Är du mellan 16–30 år kan du kontakta Ung Cancer för stöd och gemensamma aktiviteter.
Stöd specifikt för dig som närstående
Att vara den som står bredvid någon som fått cancer eller utreds för cancer är svårt. Vi har nedan samlat länkar dit du som närstående kan vända dig för att få stöd och hjälp. Kom ihåg, du är inte ensam, och ingen orkar vara stark jämt.
Många kommuner har anhörigstödjare. Kontakta din närståendes läkare eller kontaktsjuksköterska så hjälper de dig att komma i kontakt med en anhörigstödjare eller vänd dig direkt till din hemkommun. På 1177 kan du läsa mer om vad som gäller just där du bor.
Anhörigas riksförbund stöttar anhöriga och arbetar för att förbättra livsvillkoren för anhöriga och närstående.
Nära cancer för dig som är ung och står nära någon som har cancer, eller står nära någon som har dött av sjukdomen.
Cancerkompisar hjälper dig att hitta en cancerkompis som upplever eller har upplevt samma eller liknande saker som du.
Du kan få stöd av Ung Cancer även som anhörig om du är 16–30 år.
Vi, Nätverket mot gynekologisk cancer, har även en sluten FB-grupp för den som står bredvid: Nätverket mot gynekologisk cancer – närstående. Där kan anhöriga finnas som stöd för varandra dygnet runt. Välkommen att söka inträde.